Téměř patnáct miliard korun, tolik v současnosti činí celkový dluh vůči exekutorům třiačtyřiceti tisíc obyvatel Libereckého kraje. Jedná se o necelých dvanáct procent všech bezmála čtyř set tisíc obyvatel nad patnáct let. Vyplývá to z dat neziskového projektu Předluženost v ČR, který na internetu nedávno představil interaktivní Mapu exekucí na adrese www.mapaexekuci.cz.

ČESKOLIPSKO VEDE

Nejvíce zadlužení jsou obyvatelé okresu České Lípa. Patnáct procent z nich, tedy třináct tisíc lidí, dluží celkem 4,3 miliardy korun. Naopak v okresu Semily si mohou gratulovat, podíl obyvatel v exekuci je jen 6,44 procent, což je i výrazně pod celorepublikovým průměrem 9,33 procent. I přes relativně nízké číslo se pořád jedná o více než 1,5 miliardy korun.

KDE SE DLUHY BEROU?

„Když to vidím zpětně, tak jsme kupovali věci, které jsme nepotřebovali. Koupili jsme si je, protože jsme věděli, že ty peníze na účtu jsou. A když už, tak se koupilo všechno ve velkém. Hračky, košile, všeho se kupovalo minimálně tři kusy,“ popisuje dvaačtyřicetiletá paní Iva, jak k exekuci přišla.

Na nákladný životní styl brzy chyběly peníze. Byla sice na mateřské dovolené, ale v domnění, že půjčky neustále nabízené bankou splatí, až bude opět chodit do práce, začala utrácet ve velkém. „Oni museli vidět, že nechodím do práce, a neměli mi vůbec dávat… hlavně ne tolik,“ říká Iva, jejíž dluh nakonec vystoupal do řádu stovek tisíc korun.

Velice rychle pak vyčerpala nabídky větších poskytovatelů půjček a obrátila se na nebankovní věřitele, kde si v nouzi vzala i půjčku s 300% úrokem. Ocitla se v dluhové spirále, ze které už téměř nelze vystoupit.

NEMŮŽE ZA TO

Paní Iva si za to mohla tak trochu sama, ale existují případy, které do exekuce dovedla například nezaviněná ztráta zaměstnání a vážná nemoc partnera, doplněná navíc relativně vysokým věkem. „Mě prostě v životě nenapadlo, že zůstanu bez práce,“ říká dnes šedesátiletá vysokoškolačka Monika. V předdůchodovém věku jí zaměstnavatel zrušil pracovní pozici a ona už kvalifikovanou práci nesehnala. Zbyl jí jen invalidní důchod 11,5 tisíc korun, vážně nemocný partner a následná série půjček.

Nakonec jí částečně pomohla až insolvence, do které vstupovala s půlmilionovým dluhem u deseti věřitelů.