PO PŘÍCHODU JDEME DOMŮ

„Tak jsme se tu sešli, a zase můžeme jít domů,“ konstatoval krátce po neúspěšném hlasování o přijetí programu schůze Ivan Kunetka (TPZ). „Aspoň vidíte, jak v praxi vypadá obstrukce, když v rámci radniční koalice nejste schopni přijmout jediný bod, který navrhl člen vaší opozice,“ doplnil jej Vítězslav Sekanina (Svobodní).

Jiří Mikula (TOP 09) chtěl totiž rozšířit program o to, aby kontrolní výbor prošetřil zakázku města, výstavbu hřiště v Turnově II., která neprošla klasickým výběrovým řízením. „Nerozumím tomu, že jako předseda KV jste nepožadoval prověření této zakázky už předem a teď se o to ucházíte?“ obrátil se starosta Tomáš Hocke (NB) na Michala Loukotu (TOP 09). Ten se hájil tím, že jednak nebyli pověřeni zastupiteli, nicméně prověrku mají v plánu, avšak z časových důvodů k ní zatím nedošlo.

„Výsledek šetření by se stejně objevil v naší závěrečné zprávě v březnu,“ konstatoval Loukota. To všechno přítomní občané slyšeli, ale až po desetiminutové přestávce, kterou si starosta vyžádal pro domluvu se svými příznivci.

KDY PŘEDKLÁDAT NÁVRHY?

Ivan Kunetka vše upřesnil tím, že se celá situace po rezignaci Tomáše Tomsy na členství v ANO zkomplikovala a při jeho nepřítomnosti pak radniční koalice nemá většinu k prosazení svých návrhů. Na to už totiž mnozí upozorňovali před třemi lety při ustavujícím zasedání, protože tušili, že při tak slabé převaze může dojít k zablokování schůzí, což právě teď nastalo.

„Nechtěli jsme zablokovat chod města, a proto souhlasíme s projednáním návrhu pana Mikuly, přestože to vnímám jako součást předvolební rétoriky,“ řekl starosta Hocke po krátké přestávce. „Už předminule jsem čekal se svými návrhy, protože bylo před parlamentními volbami. Teď nás čekají volby prezidentské a po nich volby komunální. Opravdu nevím, kdy mám předkládat své požadavky, aby to nebylo považováno za předvolební aktivitu. Přitom se jedná o běžnou prověrku transparentního chodu zastupitelstva. Navíc nemáme k dispozici žádný posudek ceny prací, tak jak mám hlasovat o využití veřejných financí?“ zeptal se Mikula.

Krátce na to byl jeho návrh přijat do programu a zastupitelé pak jednali i o všech dalších bodech předposlední letošní schůze.

Otakar Grund