A právě loukám zasvětila Správa CHKO Jizerské hory víkendové slavnosti. „Většina lidí má spojené Jizerské hory s lesy, ale podstatnou část tvoří podhorská krajina, kde se dochovaly louky s výskytem vzácných rostlin a to zejména orchideí,“ uvedl vedoucí Správy CKHO Jizerské hory Tomáš Korytář.

Slavnosti jizerskohorských luk přiblížily nejen rostlinné a živočišné zástupce, ale představily také nutnou péči o tento typ krajiny. „Věnuji se vypásání v některých přírodních rezervacích a památkách, kde není vhodné použít mechaniku. Ovce půdu navíc zkypří,“ vysvětlit Roman Zdeněk z horské rodinné farmy Sonja. Stádo oveček se využívá například na Mariánskohorských boudách či v Lukášově.

Finále závodu světové série horských kol ve fourcrossu, JBC 4X Revelations, proběhlo 15. července v bikeparku v Jablonci nad Nisou. Na snímku zprava Noel Niederberger a vítěz domácího závodu a zároveň celé letošní série, Tomáš Slavík.
FOTOGALERIE: Sjezdovce opět kraluje Slavík

Návštěvníci slavností se dozvěděli mnoho užitečných informací o včelách i zdejších bylinách. „Důležité je vhodně zvolit i termín sekání. Například pokud se zaměřujeme na ochranu orchidejí, sečeme louku až po odkvětu. Pokud zde hnízdí chřástal či lindušky, musíme počkat, dokud bezpečně nevyvedou mláďata,“ dodal Korytář.

Slavnosti v přírodní rezervace Malá Strana přilákala desítky návštěvníků. „Mám ráda okolní krajinu, je důležité o ní všechny informovat,“ řekla Věra z Jablonce nad Nisou. Zajímavostí je, že louky jsou dílem člověka. Jedná se o kulturně přírodní fenomén, díky kterému je naše krajina opět bohatší.