Příkladem je obec Vrchy v Moravskoslezském kraji. Na 200 obyvatel tam od začátku roku využívá pitnou vodu z mobilní úpravny u obecního vrtu. „Vody jsme měli málo a ve špatné kvalitě. Kvůli vysokému obsahu železa a manganu zapáchala a byla zakalená,“ řekla Deníku starostka Jiřina Pešlová. Nová úpravna stála asi 6,5 milionu korun, třímilionovou dotací na vybudování přispěl Státní fond životního prostředí.

Z palírny v Češově.
Pálenice čekají na zákazníky. Ovoce je málo

Obsah železa ve vodě je nyní stonásobně nižší než dřív. Péče o úpravnu je jednoduchá. „Pokud máte připojení k internetu, můžete ji monitorovat třeba z kuchyně,“ vysvětlila Pešlová. Stačí jí pohled na monitor a ví, jak fungují čerpadla, kolik vody je ve vodojemu nebo zda je potřeba objednat chemikálie. Výhody mobilních úpraven vody již poznali i v Rajnochovicích, Dolních Kounicích či v Opavě. Tam ji využívají k zásobování venkovního koupaliště vodou.

Při snížení hladiny podzemních vod se jejich kvalita často zhoršuje. „Voda obsahuje větší množství železa a manganu, ale i množství mikroorganismů,“ uvedl odborník na vodu Petr Wágner.

Odstraní i pesticidy

Mobilní úpravny z vody kromě železa a mechanických nečistot či zákalu odstraňují i jejich přílišnou tvrdost, bakterie, viry, dusičnany i pesticidy, těžké kovy různé další zdroje znečištění. „Technologie je navržena tak, aby bylo možno procesy úpravy vody přizpůsobit přímo na místě kvalitě vstupní vody,“ uvedl Jaroslav Ďuriš, šéf firmy WERO Energy, jež zařízení vyrábí.

Mobilní úpravny vody na trh dodávají i další české firmy. Například společnost Aqua Global spolupracuje s izraelskou firmou, která patří ke světovým lídrům komplexních řešení pro filtraci vody. Dodává také zařízení na přeměnu mořské vody na pitnou.

Sucho v ČR - Ilustrační foto.
Sucho trápí čtvrtinu českého území. Nejhorší situace je na severozápadě