Přes zimu Jana Henychová trénuje se psy na severu Evropy, v létě se věnuje dětem. Strávit týden po boku třiceti psů je sen mnoha dětí. Přestože během léta se zde vystřídá pět turnusů, Henychová musí děti dokonce odmítat. „Moje kapacita je asi dvanáct dětí, proto musím bohužel některé děti odmítat. Kdybych z toho udělala velký tábor pro padesát dětí, už by to nemělo takovou atmosféru a nebylo to stejné,“ říká musherka, která tábor pořádá pro děti svých přátel a známých.

KOLOBĚŽKY I NÁRAMKY

Dětský letní kurz s polárními psy, Husky camp, pořádá musherka Jana Henychová v Horním Maxově na Jablonecku pro děti svých známých. Snímek je z 21. července.Zdroj: Deník / Zbranek PetrBěhem týdenního pobytu si děti hrají se psy, běhají canicross, kdy jsou spojeni se psem speciálním vodítkem, malují, jezdí na koloběžkách, vyrábějí paracord náramky, tvoří závěsy z korálků, ale také se se zvířaty sbližují a dozvídají se o jejich potřebách.
„Děti se zde mimo jiné naučí, že pes není jen pro zábavu, a že vyžaduje každodenní péči,“ vysvětluje Henychová a dodává, že v Husky Campu se děti setkají s mladými psy i seniory, kteří odpočívají a musí být respektování.

Celý tábor i vedoucí Janu mají děti rádi a s oblibou se sem vracejí. „Letos jsem tu již po čtvrté. Moc se mi tady líbí, protože mám ráda psy. Užijeme si tu spoustou legrace,“ vypráví Anička z Prahy. Husky Camp je českou raritou. Podobný tábor se smečkou polárních psů byste po celé zemi hledali jen stěží.  Důvod je prostý. Většina musherů se aktivitám se psy věnuje v rámci svého volného času vedle zaměstnání. Díky tomu, že Jana Henychová je musherem na plný úvazek, může se v letních měsících podělit o psí lásku i své zkušenosti.

Zkrotit rozdováděné děti pomáhá Janě Katarína ze Slovenska i studenti. „Příští týden dorazí dva studenti z Olomouce. Minulé léto strávili na husky farmě v Norsku a natolik se jim psi zalíbili, že letos navštíví nás,“ uvádí musherka.

TENTOKRÁT POSEDMÉ

První Husky Camp se konal před sedmi lety a nyní sem přijíždějí děti až se Slovenska nebo Polska. Mezi Björnem, Ozzym, Otylkou, Nanookem, Arnhild a dalšími si svého oblíbence najde každý. „Nejraději mám fenku Kessy, je nejkrásnější,“ říká Lucie, která sem přijíždí každý rok z Prahy. Jedinečný tábor s chlupatými kamarády trvá sedm dní. Po týdnu ve společnosti nádherných zvířat se některé děti jen stěží loučí s novými kamarády.