Jedním z nich bylo sobotní „zavírání" hradu, kdy se návštěvníci mohli pobavit podívanou na šermířská představení a v chladném podzimním odpoledni se zahřát svařeným vínem nebo medvědím mlékem. A prázdno na nádvoří rozhodně nebylo.

„Akci jsme pořádali hlavně jako poděkování skupině historického šermu Sinister, která nám v sezoně pomáhala s většími akcemi, jako byla třeba peckovská pouť, a také zaměstnancům hradu. Zároveň to byla i příležitost, aby se k nám ještě mohli přijít podívat turisté," vysvětlil kastelán Jan Murdych.

Stejně jako na jiných českých památkách byla i na Pecce letošní sezona úspěšná – všeobecný trend, kdy přibylo lidí, kteří místo pobytu v zahraničí dali přednost dovolené v tuzemsku, byl na návštěvnosti znát.

„Zatím na hrad dorazilo přes dvacet tisíc platících návštěvníků. Konečná bilance sezony ale přijde až po proběhnutí posledního otvíracího dne, kterým bude předposlední listopadová sobota. Hrad bude pro veřejnost výjimečně otevřen v souvislosti s celorepublikovou turistickou akcí Za posledním puchýřem, která se letos koná v Lázních Bělohradě," informoval Jan Murdych s tím, že přístupné bude nejen nádvoří, ale i některé vnitřní prostory.