Trojice mladých maminek se na mateřské dovolené nenudí. Naopak jim nová role vnukla i nápad uspořádat pro další rodiny s dětmi zábavný závod Jizerský prcek. Po nultém ročníku je jasné, že v této akci hodlají pokračovat. „Byly jsme nadšené, že se akce zúčastnilo dvanáct rodin z Jablonecka a Liberecka, přestože celý závod vznikl poměrně narychlo,“ vysvětluje organizátorka Lenka Michálková.

Organizátorky samy jsou sportovkyněmi. Účastnily se přechodů několika pohoří. Právě tyto události, při kterých si člověk sáhne na dno, je inspirovaly v uspořádání dvanáctikilometrového závodu. „Rozhodly jsme se vytvořit závod, kterého se budou moci zúčastnit děti s většími dětmi i maminky s kočárky,“ uvádí Veronika Hanelová a dodává, že si chtěly užít atmosféru závodu, ale nevynechat partnery a děti.

Trať Jizerského prcka navíc byla provázána dvanácti úkoly. Hned první odtajnil přesný cíl cesty, který byl do té doby neznámý. „Závod vedl z Oldřichova do Bedřichova. Závodníci plnili různé úkoly od tvoření básniček, přes sbírání rostlin až po tvoření obrazců na zemi či sbírání odpadků,“ říká organizátorka Kateřina Bednářová. Právě splněné úkoly odebraly rodinám v cíli několik minut z celkového času.

Fyzicky zdatné páry tak sázely na rychlost, jiné taktizovaly a plnily úkoly. „Původně jsme zařadily úkoly pouze jako zpestření zejména pro děti. Do hry se však pustili s vervou i rodiče,“ s úsměvem dodává Hanelová.

I přes nepříznivé počasí si účastníci celou akci velice pochvalují. „Autorky nám slibovaly závod pro drsné rodiče. Moc jsme si to užili a další ročník si nenecháme ujít,“ komentuje závodnice z Jablonce nad Nisou.

Organizátorky již odtajnily, že v Jizerském prckovi hodlají pokračovat, v příštím roce proběhne hned dvakrát. „Připravujeme další závody na jaro a podzim. Určitě bude opět plný úkolů, trať ovšem bude jiná a nejspíše i delší,“ komentuje Michálková. Jizerským horám však závod, jak už název napovídá, zůstane věrný pořád. Z důvodu snadnější dopravy však bude pravděpodobně trasa závodu tvořena okruhem. Informace o následujících akcích by měly být zveřejněny začátkem příštího roku.