Rekordy padly i na všech dalších čtrnácti stanicích, kde se měří déle než 30 let. ČTK to řekl Jaroslav Tuček z královéhradecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Velké teplo bylo i v Krkonoších, které jsou nejvyšším českým pohořím. Na hřebenové Labské boudě dnes rtuť teploměru vystoupala na 24,8 stupně Celsia a dosavadní rekord z roku 2007 byl překonán o 4,5 stupně. V Peci pod Sněžkou bylo 28,4 stupně, dosavadní rekord byl 26,8 stupně byl z let 1962 a 2006. V Deštném v Orlických horách bylo 28,7 stupně, takže rekord z roku 2007 byl překonán o 1,7 stupně.

Dívka se osvěžuje u vody v horkém letním počasí. Ilustrační foto.
Bouřky přinesou krátké ochlazení. Příští týden se ale do Česka vrátí tropy

Třicítku překročily teploty i v severní části hradeckého kraje v Broumovském výběžku. V Broumově meteorologové naměřili 31,6 stupně, dosavadní rekord z roku 2007 měl hodnotu 28,9 stupně. Rekordních 32,6 stupně bylo ve známé ovocnářské obci Holovousy na Jičínsku.

V Pardubickém kraji dnes kromě Pardubic ohlásila rekord například stanice v Ústí nad Orlicí, a to 30,7 stupně Celsia. Rekord z roku 2002 tam byl překonán o osm desetin stupně. Ve Svratouchu na Chrudimsku teplota dosáhla 28,4 stupně, dosud bylo maximem 26 stupňů z roku 1962.

Dočasné snížení teplot

Odpoledne se na východě Čech s vrcholícím přílivem teplého vzduchu začaly objevovat bouřky, které na některých místech přinesly dočasné snížení teplot. Meteorologové varovali, že místy by bouřky mohly provázet přívalové deště, při nichž by mohlo napršet až 50 litrů vody na metr čtverečný.

S postupným příchodem studené fronty s občasným deštěm a přeháňkami se ochladí. "V neděli tak teplotní rekordy překonány nebudou," uvedl Tuček. V neděli by se teploty měly dostat na 21 až 24 stupňů. Na horách by mělo být kolem 15 stupňů Celsia.

Následky bouřky a přívalového deště v Olomouckém kraji 13. 6. 2019
Česko v sobotu zasáhnou silné bouřky. Hrozí přívalové deště a kroupy