U uchazečů od 15 do 64 let, z nichž se podíl nezaměstnaných počítá, byl pokles menší. Na konci října jich úřady evidovaly 22.137, v září jich bylo o 562 víc. Vyplývá to z informací Úřadu práce ČR. Před rokem hledalo v kraji práci 23.833 lidí a nezaměstnanost byla vyšší - osmiprocentní.

V celém Česku byl vývoj nezaměstnanosti v říjnu podobný - podíl nezaměstnaných je však ještě nižší - 7,1 procenta. V září byla nezaměstnanost o 0,2 bodu vyšší. Úřady práce v zemi evidovaly na konci měsíce 519.638 uchazečů o práci, o 9460 méně než před měsícem. "Situaci na pracovním trhu ovlivňují, kromě oživení ekonomiky, také ještě stále probíhající sezónní práce v gastronomii, hotelnictví, stavebnictví, povrchových lomech, lesnictví, turismu a v zemědělství. Vzestupnou tendenci má i průmyslová výroba v celé republice," uvedla mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková.

V zemi dál přibývá pracovních příležitostí, v Libereckém kraji jich však v říjnu ubylo. Úřady nabízely 3566 volných míst, v září jich bylo o 40 víc.

Největší poptávka je stále hlavně po technicích a výrobních dělnících, zájem je také například o řidiče. Na jedno volné místo v kraji připadá 6,4 uchazeče. Nejlépe je na tom Liberecko, kde mají úřady jedno volné místo pro 5,3 uchazeče. Naopak nejméně práce je na Jablonecku, kde na jedno místo připadá 9,6 nezaměstnaných.