Svatý Jiří byl římský voják pocházející z Anatolie, dnešního Turecka, který byl uctíván jako mučedník.

Legenda vypráví, jak si u pramene zásobujícího město Kyrény v Libyi postavil hnízdo drak. Obyvatelé museli každý den kvůli vodě na chvíli vylákat draka z hnízda. Jako návnada sloužila lidská oběť určená losem. Když los padl na královskou dceru, zoufalý král marně prosil o milost. Princezna byla předložena drakovi. V pravou chvíli se objevil sv. Jiří zrovna kolem projíždějící, postavil se drakovi, zabil ho a princeznu zachránil. Vděční občané se zřekli pohanství a přijali křesťanství.

Členové trutnovského střediska Hraničář uspořádali oslavu ke dni sv. Jiří již ve středu 20. dubna v 17 hodin u klubovny v centru Trutnova. Po zapálení slavnostního ohně zazněla do praskání plamenů píseň „Červená se line záře" a také skautská hymna. Přítomní skauti si vyslechli legendu o sv. Jiří. Na travnatém prostranství za klubovnami zaburácely pokřiky všech oddílů i jednotlivých dětských družin a pokřik celého střediska. Několika dlouhodobě aktivním činovníkům předala vůdkyně střediska Lída Rosiová děkovné listy. Nevšední okamžik podpořila také přehlídka družinových a oddílových vlajek.

Na akci se přišlo podívat velké množství hostů – zejména rodiče, prarodiče a sourozenci současných „vlčat a světlušek", oldskauti a bývalí členové střediska.

K pěkně prožitému odpoledni přispělo zajímavé přestavení všech oddílů. Světlušky zdramatizovaly lidovou písničku „Tři tamboři", vlčata zazpívala vlčáckou píseň dodávající sílu a odvahu. Benjamínci (jakási skautská přípravka pro děti 5-7 let) předvedli svou hravost, skautky secvičily scénku o rytířích historie i dneška. Oddíl skautů místo veselého vystoupení připravil ohniště a dřevo na oheň, za což mu patří velký dík.

Nechybělo samozřejmě ani občerstvení, později hry s míčem nebo zabíjení draka. Krásné odpoledne korunovalo i pěkné počasí a živá hudba.
4. ročníku akce se zúčastnilo asi 120 lidí.

Blanka Radiměřská