Proti chřipce se dá ale očkovat, právě v podzimních měsících je na to nejlepší čas. Očkovat by se měli hlavně lékaři, aby nešířili nákazu na pacienty. Očkování ale podstupuje jen minimum z nich. Není pro ně totiž povinné. „Podle studií je očkovaných pouze pět procent zdravotníků, v hradecké fakultní nemocnici je to podobné,“ uvádí vedoucí oddělení nemocniční hygieny Fakultní nemocnice Hradec Králové Lenka Hobzová. V některých zemích je však očkování povinné, a to například pro zaměstnance státních nemocnic.

NEOČKOVANÝ LÉKAŘ OHROŽUJE PACIENTY

V Královéhradeckém kraji se evidují pouze jednotlivé případy úmrtí na chřipku, neočkovaní zdravotníci však vystavují své pacienty riziku. „Virus chřipky otevírá brány jiným infekčním nemocím, zejména u oslabených jedinců mohou komplikace vést k úmrtí,“ upozorňuje František Ulman z protiepidemického oddělení Krajské hygienické stanice. Hobzová přiznává, že přes veškerá opatření k přenosu viru z lékaře na pacienta dochází: „Neočkovaný zdravotník může roznášet virus na ošetřované pacienty.“ Hradecká praktická lékařka Marie Půžová se proti chřipce nechává očkovat dlouhodobě, nikdy se jí proto nestalo, že by ji pacient chřipkou nakazil nebo by ona nakazila jeho.

S rouškou na ústech si lékaři podle Lenky Hobzové už nevystačí: „Virus se může dostat do těla například i přes oční sliznici.“ V hradecké fakultní nemocnici proto zdravotníky motivují tím, že očkování nabízejí zdarma.

Bezplatně se mohou očkovat zdravotníci z oddělení jednotky intenzivní péče, plicní kliniky nebo z oddělení urgentní medicíny.

(mih)