Pro bylo nakonec čtyřiadvacet zastupitelů, proti hlasovalo 21 a nezdržel se nikdo. Na jednání dostali prostor také ředitelé dotčených škol, studenti i starostové měst, ve kterých se školy nacházejí. Nikdo z nich nebyl s návrhem spokojen.

Starosta Lázní Bělohrad dokonce označil náměstkyni pro oblast školství Martinu Berdychovou (Východočeši) za „strůjce všeho zla“. A nelibě se k návrhu stavěli také zastupitelé ANO 2011, KSČM, SPD s SPO a Piráti se Stranou zelených ostatně všichni jejich zastupitelé hlasovali proti. Jedna z největších kritik zaznívala z úst bývalé náměstkyně pro oblast školství Táni Šormové (KSČM), která optimalizaci „neprotlačila“ v minulém období. Včera přednesla několik protinávrhů. Žádný však neprošel. Odpůrci slučování poukazovali hlavně na nekoncepčnost a nepřipravenost návrhu.

Návrh na optimalizaci škol přes vyjádřenou nevoli prošel

Ve městech se obávají zániku středoškolského vzdělávání. „K optimalizaci přistupujeme z důvodu zkvalitnění vzdělávání v našem kraji a v souvislosti s demografickým vývojem,“ vysvětluje náměstkyně hejtmana Martina Berdychová, zodpovědná za resort školství.

NÁVRH JE SCHVÁLEN

Zastupitelstvo Královéhradeckého kraje včera schválilo původní návrh optimalizace školství, pro který hlasovalo dvacet čtyři zastupitelů, proti němu se vyjádřilo dvacet jedna.

Žádoucí proměnu středního školství kraj řeší již od roku 2016. Výstup koncepčního dokumentu zní jasně kroky musí vést ke snížení celkového počtu středních škol zřizovaných krajem.

TRUTNOVSKO, JIČÍNSKO A OKOLÍ

Optimalizace se nevyhne ani Podkrkonoší. Podle návrhu budou sloučena gymnázia v Hostinném a Vrchlabí. Se vznikem jednoho silného subjektu souhlasí obě školy i vedení měst. Jiné školy zatím hledají cestu k vyřešení plánované optimalizace obtížně.

Trutnovská obchodní škola bude psát společnou historii se zdejší zdravotnickou školou. Střední odborná škola v Trutnově se blíže pozná s hotelovkou z Teplic nad Metují.

Pomyslná škatulata se nevyhnout ani bělohradskému učilišti. Proti zamýšlenému spojení s Gymnáziem, SOŠ, SOU a VOŠ Hořice na krajském zastupitelstvu vystoupil starosta Pavel Šubr a ředitel učiliště Pavel Petr. Novopacká intergrovka splyne se střední školou a učilištěm ve Vrchlabí.

ZMĚNY BUDOU PLATIT OD ČERVENCE

Návrh také operuje se změnami vyučovaných oborů a stanovuje, která škola se stane nástupnickou organizací. Pro sloučené vzdělávací instituce jsou stanovené také nové názvy, pod jejichž hlavičkou budou fungovat už od nadcházejícího školního roku.

V debatě veřejnosti vystoupilo několik starostů a zástupců dotčených škol. Všichni bez výjimky slučovací „optimalizaci“ kritizovali. Novoměstský starosta Petr Hable zastupitelům zopakoval, že rada města nesouhlasí se sloučením dvou novoměstských škol. „Optimalizace školství by neměla být řešena slučováním, ale snižováním počtu škol a počtu tříd v nich otvíraných,“ navrhl novoměstský starosta, který si neodpustil poznámku na adresu předkladatelky návrhu.

„Nikdy bych si nedovolil na zastupitelstvu města předložit takto nepřipravený bod a snažil se ho tlačit silově,“ kritizoval postup při prosazování optimalizace, která se jen na Náchodsku dotkne osmi vzdělávacích ústavů.

Nové uspořádání

Na Náchodsku dojde ke splynutí dokonce tří škol červenokostelecké oděvní školy, polygrafické školy ve Velkém Poříčí a hronovské průmyslovky. Náchodská obchodní akademie splyne s místní stavební průmyslovou školou. V Novém Městě nad Metují se sloučí průmyslovka s místní střední a základní školou. Sloučena budou gymnázia v Hostinném a Vrchlabí. Trutnovská obchodní škola se sloučí se zdejší střední zdravotnickou školou. Střední odborná škola v Trutnově se sloučí s hotelovkou z Teplic nad Metují. Bělohradské učiliště splyne s Gymnáziem, SOŠ, SOU a VOŠ Hořice. Novopacká integrovaná střední škla splyne se střední školou a učilištěm ve Vrchlabí.