Základní zdravotní péči v obcích na Jičínsku ve většině případů zajišťuje jeden praktický lékař či lékařka. Některé obce se mohou pyšnit dokonce dvěma ordinujícími odborníky.

Praktický lékař chyběl před několika lety v obci Lázně Bělohrad. Opravdu perné chvilky se zajištěním zdravotní péče však zažili místní radní loni, když v obci ukončily provoz obě ordinace stomatologů. „Od jara u nás ordinují dva zubní lékaři z ukrajinského Kyjeva, které jsme sehnali díky zprostředkovatelské firmě z Jilemnice,“ popisuje situaci starosta Pavel Šubr. Místní jsou s novými stomatology velice spokojení.

Obyvatelé městyse Pecka mají zajištěnou péči místním praktickým lékařem. Za ostatními specialisty se musí vypravit převážně do Nové Paky nebo Lázní Bělohradu. „Zubaře už má každý svého, to není problém. Lidé jsou zvyklí za ním dojíždět,“ míní starostka Hana Štěrbová.

Místní rodiče by uvítali ordinaci pediatra, která na Pecce chybí. Místní rodiče by uvítali ordinaci pediatra, která na Pecce chybí. „Nemám k dispozici auto, takže když malá onemocní a neseženu jiný odvoz, musím s ní k lékaři autobusem,“ popisuje Aneta Jordánová.

MLADÍ CHYBÍ

Situace ohledně obvodních a dětských lékařů má k optimálnímu stavu daleko i v pohraničním Broumovském výběžku. Na osmitisícový Broumov připadá jediná dětská ordinace. „Co se týče pediatrie, tak se to stále řeší,“ říká vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví na MěÚ Broumov Miloš Andrš. „Rozhodně to není ideální ani v Broumově, ani v Meziměstí. Lékaři, kteří už byli důchodového věku, tak úplně skončili nebo jsou téměř na odchodu. Někteří rodiče musí jezdit s dětmi k pediatrovi i mimo Broumov,“ přiznává Andrš.

Podobná situace je i u obvodních lékařů. „Stále se řeší kdo a kdy odejde. Je pravda, že přišlo i pár mladších lékařů, ale určitě to není vyřešené,“ je si vědom Miloš Andrš.

Starostka Meziměstí Eva Mücková hodnotí situaci v příhraničním Meziměstí jako v nedalekém Broumově.

„Pediatr je už v důchodovém věku, zatím ale slouží, nechce Meziměstí nechat padnout. Gynekologie je obsazená, zubaři a obvodní lékaři ještě nějaký rok vydrží, ale asi to taky nebude na dlouho,“ prolétla zdravotnické zabezpečení města. „Je to všude stejné – lékaři chybějí,“ povzdechla si starostka.

Lékařská péče není ani v některých obcích na Trutnovsku běžně dostupná.

Například v obci Borovnice není už žádná ordinace a pacienti jezdí za lékařkou do Bílé Třemešné. „Před časem k nám ještě jezdil doktor z Mostku, ale ten už kvůli důchodovému věku skončil a současná lékařka po něm přebrala klientelu. Bez auta se k ní lidé však těžko dostávají, protože autobusové spojení neladí s ordinačními hodinami,” postěžovali si zástupci vedení obce. „Chtěli jsme tu vybudovat ordinaci, ale nemáme na to peníze,” dodali.