Ledová stopa, která mění jízdu na běžkách v sešup na tobogánu. Tak popisují někteří skalní milovníci bílé stopy trasy v Jizerských horách. Ty nedávná obleva a následný mráz proměnily v klouzačku. Někteří kvůli tomu zvažují i účast na Jizerské padesátce, která se pojede už za týden. „Trochu se obávám toho zmrzlého sněhu, hlavně při sjezdech, to už může být docela nebezpečné. Už jednou jsem zažil hromadný pád a nebylo to nic příjemného, jeden kolega to odnesl zlomeným kotníkem. Tak nevím, budu si muset zvážit, co je důležitější. Jestli závod jet nebo oželet peníze za registraci a neriskovat," svěřil se Deníku jeden z přihlášených účastníků, Jiří Chlumek z Mladé Boleslavi.

ROLBY I FRÉZY JSOU PŘIPRAVENY

Podle mluvčího závodu Tomáše Leixnera ale není důvod k obavám. „Tratě budou před závodem speciálně upraveny rolbami a frézami," říká Leixner. „Navíc podle meteorologů, s nimiž jsme v úzkém kontaktu, by se mělo počasí o příštím víkendu změnit. Očekává se dokonce, že by mělo i trochu připadnout, což by samozřejmě mělo vliv na kvalitu i rychlost tratí," říká Leixner.

Zároveň připomíná, že v závodě každý startuje na vlastní nebezpečí a každý musí tedy objektivně zvážit, zda podmínky zvládne.

Jeho slova podtrhuje i fyzioterapeutka a zároveň účastnice závodu Johana Šťastná. „Každý má možnost si trať předem vyzkoušet, pokud vyhodnotí, že jsou podmínky nad jeho možnosti, jet nemusí. Nemyslím si ale, že zvlášť tam, kde jsou tratě rolbované, by hrozilo nějaké extrémní nebezpečí úrazu, rozhodně ne větší, než jaké hrozí na lyžích běžně," říká.

Podle Milana Kunce z Jizerské magistrály navíc dojde těsně před závody k takovým úpravám, aby byly tratě pro všechny účastníky co nejbezpečnější. Rolby už vyjely na běžkařské tratě i včera v noci. I tak ale není opatrnosti nazbyt. „Člověk při sjezdu musí stejně jako na silnici umět reagovat a trochu předvídat. Nepustit se ze zmrzlého kopce bezhlavě dolů," varuje Kunc.