Plísně jsou vlastně druhy hub a pro lidský organismus jsou škodlivé.

Zahrádky může v současné době „navštívit“ nejen plíseň bramborová s typickými hnědými skvrnami na listech, která poškodí i hlízy a zcela zdecimuje rajčata, ale „zalétnout“ na záhony nakladaček má šanci i plíseň okurková. Ta na listech vytváří žlutozelené skvrny. Plíseň můžete objevit také na cibuli a česneku.

S ochranou je nutné začít už v červnu. Použití fungicidů bychom neměli podle odborníků podceňovat. Řada těchto prostředků se vyrábí i na biologické bázi.

Ale i s chemickými postřiky může být boj marný. „Stříkali jsme třikrát, rajčata začínají dozrávat, ale všechno jsme museli během jednoho dne zlikvidovat. Nejdříve jsme se snažili otrhat listy, ale nepomohlo to, některé plody už zčernaly,“ rezignuje paní Olina z Jičínska před současným počasím a jeho následky. Včera zlikvidovala i napadané polní okurky nakladačky. Sklidila jich celkem pět.

Na akci nazvané Zahrada plná umění představili žáci jičínské Zušky obory, jejichž studium škola umožňuje.
Po zrušení pohádkového festivalu nebude ani letní kino

Velkopěstitel zeleniny Otakar Páv z Libuňska nabízí zeleninu na trzích a potvrzuje: „Je obrovský infekční tlak, brambory hnijí, mají na sobě hnědé fleky. Okurky z jara, když bylo chladno, nastydly, porosty nejsou nic moc a vypadají, jako když končí.“

Přitom farmář používal fungicidy, aby plíseň oddálil, ale na porostech se stejně objevila. Zanechala stopy už i na cibuli.

Otakar Páv doporučuje plodiny umístit co nejdále od sebe, aby byl mezi nimi volný prostor. Postřiky jsou podle něho nevyhnutelné, ale na druhou stranu znamenají velké výdaje. Pokud je plíseň na porostech, stříkat je podle jeho vyjádření stejně marné. „Jak rostou houby, tak je všechno špatně,“ dodává.

Výskyt plísní potvrzuje i předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Petr Hanka.

Stavební práce na obchvatu (Nové Veselí). Ilustrační foto
Obchvat je na dosah, povolení ke stavbě není zatím pravomocné

Obecně je celorepublikově tlak plísní v posledních týdnech enormně silný, především plísně bramborové a cibulové. U okurek je oddálená plodnost kvůli chladnému počasí.

Aktuálně plíseň ovlivňuje především výnosy raných brambor, pozdní odrůdy jsou zatím zdravotně v pořádku, výnosy se odhadují průměrné až mírně nadprůměrné. U okurek může výnosy ještě pozitivně ovlivnit teplé počasí.

Nakladačky se v Česku pěstují zhruba na 278 hektarech, což nepokryje ani třetinu celkové spotřeby.

Pokud zahrádkáři na okurkách plíseň zjistili, podle Petra Hanky mohou použít kontaktní fungicidy a nebo okurky nechat doplodit a odstraňovat nemocné listy. Důležité je, aby nedocházelo k ovlhčení listů a okurky byly na vzdušném území.

Pyrotechnik. Ilustrační foto
V Nové Pace evakuovali okolí. Nález připomínající munici byl naštěstí jen obal

Zelinář Milan Švec provozuje prodejnu s ovocem a zeleninou v Hradci Králové. „Zásob zeleniny v Hradci je nedostatek. Abych měl pěkné a čerstvé zboží, tak odjíždím nakupovat do Prahy,“ přiznává. Do Hradce se tak dostanou například rajčata z Moravy.