Po více než roce se vrátil do Libereckého kraje prezident České republiky Miloš Zeman. A přestože měl hejtman Martin Půta v plánu hovořit s ním především o regionální tematice, bylo jasné, že v současné době vládní krize se během setkání s hlavou státu budou řešit zcela jiné věci.

Lidé "vítali" prezidenta Miloše Zemana před krajským úřadem v Liberci s červenými kartami. Nesouhlasí s jeho postojem k vládě.
VIDEO: Lidé přivítali prezidenta Miloše Zemana v Liberci pískotem

Už příjezd prezidenta proběhl v trochu jiném duchu než loni. Na rozdíl od minulé návštěvy na něj totiž před krajským úřadem čekala hrstka nespokojených občanů, aby mu pískotem a transparenty dala najevo nelibost s jeho postoji a chováním. „Vadí nám, že pan prezident nedodržuje Ústavu. Poslední kapkou bylo, jak mával na premiéra holí," vyjádřila se jedna z demonstrujících Jana Vlková.

A na dodržování či nedodržování Ústavy došlo i během setkání prezidenta s krajskými zastupiteli. Listem z Ústavy s červeně zatrženým článkem 74 vyjádřil svůj postoj k současnému dění na politické scéně a prezidentu Miloši Zemanovi poslanec a krajský zastupitel Jan Farský. „Je zde jasně napsáno, že pokud premiér požádá o odvolání člena vlády, tak prezident tak učiní," vysvětlil Farský.

„Já jsem z jednání pana prezidenta z posledních dnů nabyl dojem, že to nemohl číst, že to jeho spolupracovníci před ním musí tajit," vysvětlil Farský. Narážel tak na vyjádření prezidenta, který se odvolává na koaliční smlouvu. „Podepsáním koaliční smlouvy se předseda vlády dobrovolně uvázal, že se dobrovolně vzdává části kompetence. Podle této smlouvy se ministr může odvolat jen se souhlasem jeho strany," oponoval na včerejším setkání prezident. Podle něj by tak musela být nejprve vypovězena koaliční smlouva, do té doby odmítá ministra financí Andreje Babiše odvolat z vlády.

Prezident České republiky, Miloš Zeman s manželkou Ivanou, zavítal na třídenní návštěvu Libereckého kraje. Na snímku návštěva obce Prysk dne 9. května.
Návštěva prezidenta Zemana v Prysku se nesla v poklidu a s vtipem

Proti Zemanově postoji se vyjádřil i senátor a krajský zastupitel a senátor Michael Canov. Další z krajských zastupitelů Jan Korytář zase prezidentovi vyčetl jeho chování při schůzce s premiérem, z níž Zeman odešel, ještě než Bohuslav Sobotka dokončil svůj proslov. „Podle mě jste jej chtěl ponížit," sdělil Korytář Zemanovi. „Kdybyste byl na mém místě, také byste se rozčílil," odpověděl mu Zeman a připomněl, jak Sobotka původně avizoval svou demisi, pak posunul datum jejího podání a nakonec ji zrušil úplně.

Přestože se dalo očekávat, že se vládní krize projeví i během Zemanovy návštěvy Libereckého kraje, neuvažoval hejtman podle svých slov o jejím zrušení. „Návštěva se připravovala od začátku roku a to, že se zrovna odehrává vládní krize, není problém termínu, ale situace v Praze, kterou já těžko ovlivním," vysvětlil Půta.

Prezident Miloš Zeman je coby hlava státu na návštěvě Libereckého kraje po čtvrté. Dnes má v plánu navštívit turnovský závod Trevos a svou návštěvu ukončí zítra v Doksech.