A co to vlastně bikiny fitness znamená? Závodní cvičení, respektive posilování u žen můžeme rozdělit zhruba do tří kategorií. Ta „nejjemnější", které se Vlaďka věnuje, je kategorie bikiny fitness a cílem není jen mít co největší svaly. Jedná se o komplexní hodnocení celkové postavy a tělesných dispozic, důležitá je symetrie, úroveň svalové hmoty a vyrýsování svalů, výraz, vystupování, atd. Bikini fitness je vlastně, dá se říci, soutěž krásy v odvětví kulturistiky a fitness. Jako druhá je kategorie body fitness, kde je už znát značné vyrýsování větších svalů, jiné postoje, tvrdší tréninky. A třetí kategorie je takzvaná Physique žen, což je vlastně to, co si většina z nás představuje pod pojmem kulturistika.

Vlaďka cvičí již více než 10 let, ale závodně v soutěžích bikiny fitness až poslední tři roky. „Po mnoha letech klasického cvičení v posilovně jsem si všimla, že se v časopisech objevují čím dál častěji holky v plavkách s pěkně vysportovanou vyrýsovanou postavou," popsala své začátky. „Začala jsem se tedy o tento způsob cvičení více zajímat, jezdit na odborné semináře, setkávat s již zkušenými fitnesskami a zaujalo mne to natolik, že se vše v mém cvičení začalo měnit. A nejen ve cvičení."

Vlaďka NoskováZdroj: ArchivPokud chcete bikiny fitness dělat na vysoké úrovni, změní vám to váš život, a tak jako v jiných sportech tomu přizpůsobujete téměř vše, dá se říct, že tomu podřídíte svůj denní režim. „Já vstávám ve 4 hodiny, připravím si snídani a rozdělím si jídlo do krabiček na celý den a sbalím si ho sebou, protože zpátky domu se dostanu až večer. Chodím normálně do práce na 8 hodinovou směnu, kde jím jídlo předem doma připravené a přitom dodržuji pravidelnost v jídle, tedy každé 2-3 hodiny přesně vybraná a pečlivě připravená, navážená porce. Celý rok jím jen prakticky zdravé jídlo, zato ve větším objemu, a u běžných jídel, jako je svíčková, guláš, knedlík nebo třeba alkohol, si už ani nepamatuji, jak chutnají."

Jak Vlaďka vysvětlila, tak jeden den po zhruba měsíci tohoto způsobu stravování je takzvaný cheat day, hřešící den. „To můžu sníst tolik jídla, kolik chci, sladké, maso, cokoli, ale opět s rozvahou a zdravě. Po práci jedu na trénink, navštěvuji několik posiloven a cvičím v objemové počáteční fázi 5-6 týdně a později v sezoně i častěji a dvoufázově."

Trénink obvykle trvá 1-2 hodiny. „Necvičím žádné zvláštní cviky, jen to co se běžně cvičí v posilovnách, s postupným zaměřením na všechny svalové partie. Tréninkový plán mám rozepsaný na 2 měsíce dopředu. I když už víceméně sama vím, jak trénovat a jak se stravovat, tak se neobejdu bez rad mého trenéra a praktických zkušeností zkušenějších závodnic, které mi mohou poradit s tím, jak celoroční dřinu úspěšně prodat na závodech. A mám štěstí v tom, že se mi vyhýbají závažnější svalové zranění i přesto, že cvičím pravidelně od svých 15 let," upřesnila Vlaďka Nosková.

Závodní sezona je poměrně krátká a skládá se jen z několika málo závodů. Vlastně od podzimu do jara trénujete a pak v dubnu jedete na první závod. „Já jsem letos jela nejprve na Mistrovství Čech, kde jsem obsadila 4. místo a nominovala se tak na Mistrovství republiky. Tam jsem prošla přes semifinále a ve finále, o kterém jsem předtím jen snila, obsadila 6. místo. Samotné soutěžení vypadá tak, že v semifinále soutěžíme všichni najednou standardně ve čtyřech pózách a pokud projdeme do finále, tak máme vlastní sestavu a opět společné porovnání našich postav. Soutěží se v pečlivě vybraných bikinkách, které jsou ozdobené kamínky a flitry a soutěžící se natírají speciální barvou, aby svaly ještě více vynikly. K tomu je potřeba upravit vlasy a make-up."

Sezona však stále nekončí. „Ještě mne čeká Mezinárodní pohárový závod na konec závodní sezony a pak si na pár týdnu polevím, jak v tréninku, tak i v dalších aspektech, které sebou profesionální příprava sportovce přináší. Podzimních závodů se nezúčastním a můžu pomalu začít připravovat plány na další rok bikiny fitnessky, protože mne ten letošní, přes veškerou náročnost, dřinu a velké odříkání, natolik pozitivně nabudil do další snahy, že chci určitě pokračovat a jsem sama zvědavá a ráda bych zjistila, kde jsou mé limity a zejména proto, že mne to velmi baví," řekla Vlaďka Nosková na závěr.

Radek Pastyřík