Tato situace se opakovala každý rok. Řidiči si s prvním sněhem a pohledem na silnice broukali část hitu Jarka Nohavici, kde ostravský bard pěje: „Bo silničáři, tak jak každý rok, su překvapeni velice, že sníh zasypal jim silnice.“ Tato situace by se však již neměla opakovat a řidiči si mohou již od včerejška zkontrolovat, kde auta silničářů byla a volit trasu jízdy či čas odjezdu podle aktuálního stavu vozovek. Umožní jim to nová internetová aplikace, díky níž se snadno dozvědí, kdy naposledy byl daný úsek ošetřen.

Služba je dostupná na internetových stránkách www.uskhk.eu v záložce Zimní obslužnost. „Zatím tuto aplikaci zkoušíme. Proto je prozatím dostupná pouze na našich internetových stránkách. Pokud se osvědčí, budeme rádi, když bude dostupná i jako samotná aplikace pro mobilní zařízení,“ uvedl ředitel Údržby silnic KHK Jiří Brandejs, kterého doplnil náměstek hejtmana Martin Červíček: „Řidič má možnost zjistit, v jakém časovém rozmezí byla silnice ošetřena. Šlo nám především o to poskytnout řidičům co nejvíce informací.“

Přišli v pravý čas, hasiči se nezastavili

Aplikace informující o stavu úpravy silnic, kterou ve středu představila krajská Údržba silnic, přišla v pravý čas. Středeční počasí totiž zrovna řidičům do karet nehrálo a sníh, který na mnoha místech kraje vystřídal déšť, způsobil na silnicích řadu nehod, které zaměstnaly hasiče. Během včerejšího dopoledne zasahovali hasiči v kraji převážně u dopravních nehod nebo poskytovali technickou pomoc zablokovaným vozidlům.

Kamion versus vozíčkář

Celkem řešili jen za dopoledne 21 událostí. Napilno měli především hasiči na Náchodsku, Trutnovsku a Rychnovsku. V osmi případech likvidovali hasiči spadlé stromy na silnicích. V důsledku výpadku proudu v Dobrušce pak museli místní profesionální hasiči vyprošťovat na třech místech osoby z výtahů.

Krátce před devátou hodinou dopoledne vyjížděli náchodští hasiči z k dopravní nehodě nákladního automobilu, který se střetl s vozíčkářem.

Jen o pár minut později pak vyjížděli profesionální hasiči z Jaroměře pomáhat při dopravní nehodě kamionu, který hrozil pádem do příkopu.

Pádem hrozila i nehoda u Dobrušky, kde řidič havaroval tak nešťastně, že auto balancovalo na hraně pádu ze srázu do potoka.