Už jedou. Hlasité výkřiky provázely slavnostní příjezd vévody a málem českého krále Albrechta z Valdštejna do Jičína. Tradičně se se svou družinou vydal do města od Valdštejnské lodžie svou Lipovou alejí, kde už na vévodu v podání herce a šermíře Miroslava Kněborta čekaly zástupy mávajících Jičíňanů, kteří jej pěší zónou na Husovce doprovodily až na jeho, Valdštejnovo náměstí. Po dlouhých čtyřech letech, kdy se slavnosti kvůli covidu odkládaly, tak delegaci Albrechta z Valdštejna konečně přivítali zástupci valdštejnských měst a organizací spojených s regionem Českého ráje.

"Vítáme vás ve vašem městě," zahájil letos již čtrnácté jičínské Valdštejnské slavnosti starosta Jan Malý.

Osobnost Albrechta z Valdštejna a jeho odkaz přijeli uctít zástupci měst z různých koutů Česka. Až z Písku přijela starostka Eva Vanžurová, z Chebu starosta Antonín Jalovec a ze spřáteleného Frýdlantu, se kterým si Jičín střídá pořádání Valdštejnských slavností, místostarosta a náměstek hejtmana Libereckého kraje Dan Ramzer. Ten z vévodových rukou převzal žezlo na znamení toho, že se všichni za rok sejdou opět ve Frýdlantu. Vévodu pozdravila na pódiu také ředitelka Sdružení Český ráj Jitka Kořínková nebo donátor dvou bronzových podobizen Albrechta z Valdštejna Jičínu Václav Rybařík.

Po čtyřech letech se do Jičína vrátily Valdštejnské slavnosti.Po čtyřech letech se do Jičína vrátily Valdštejnské slavnosti.Zdroj: Deník/Kateřina Chládková

Valdštejnské slavnosti se v Jičíně konaly poprvé v roce 1994. O rok později se tehdejší iniciátoři Jaroslav Veselý a Jaromír Gottlieb domluvili s Frýdlantem, že se budou v pořádání střídat - každý sudý rok přijede vévoda do Jičína, každý lichý zamíří na sever do Libereckého kraje. "Příjemná byla hned na prvním ročníku účast desítek nositelů jména Valdštejn (Walldstein nebo Wallenstein) z celé Evropy. Ti do našeho města přijeli zvláštním autobusem pod vedením neformálního lídra celé skupiny, doktora Ernesta Waldsteina z Vídně, který mluvil slušně česky," vzpomíná na první obnovené slavnosti Veselý.

Jiří Vydra, kastelán Lodžie
Bez dobrého týmu jsou kreativní nápady k ničemu, říká kastelán Lodžie

Po několika ročnících převzalo pořádání události do rukou město Jičín. Letošní slavnosti se tedy uskutečnily v režii Kulturních zařízení města Jičína, Valdštejnského imaginária a odboru kultury ve spolupráci s dalšími organizacemi. V pátek akce odstartovala přednáškou Cesta Valdštejnských architektů a slavnostním otevřením zrekonstruované jezuitské koleje, v sobotu pak navázal příjezd Albrechta Z Valdštejna, vojenské přehlídky, rytířské slavnosti, divadelní představení a kulturní program v Zámeckém parku a na muzejním nádvoří, jarmark, ukázky řemesel. Večer slavnostní sobotu zakončila barokní slavnost v parku, při které se představili doboví tanečníci, kejklíři a hudebníci a večer zakončil slavnostní ohňostroj. Ten ocenili především místní milovníci petard, Valdštejnské slavnosti totiž patří ke čtyřem výjimkám, kdy se v Jičíně smí podle nové vyhlášky pouštět ohňostroje.

"Po pěti letech konečně otevíráme jezuitskou kolej a doufám, že dlouho otevřená zůstane," uvedl na zahájení vernisáže vedoucí Balbinea Robert Smolík.
Jezuitská kolej se otevírá veřejnosti. Vznikla tam galerie i výtvarné ateliéry

Přes prvnotní obavy související především s počasím se podle organizátorů slavnosti vydařily. "Musí to posoudit návštěvníci, ale já mám dobrý pocit" pochváli průběh oslav ředitel KZMJ Pavel Nožička. "Když jsem ráno před průvodem vezla vévodu do Lodžie, lilo. Takže jsme ještě rychle sháněli pláště, protože jsme čekali, že celé oslavy proprší. Ale vyjasnilo se," doplnila vedoucí odboru kultury Zuzana Vavřincová. Mokrou variantu programu organizátoři připravenou neměli. Se všemi vojáky, oslavnými salvami by to ani nebylo proveditelné. Některé účastníky nicméně sužoval silný vítr, který dal zabrat především trhovcům a stánkařům.

Podle ohlasů přímo na akci byli nadšení také návštěvníci. "Lidí je míň, než si pamatuju z roku 2018. Ale za ten den se hodně rozprostřeli po různých aktivitách a stanovištích. Navíc si po dlouhé pauze bez velkých kulturních akcí musí zase zvyknout chodit mezi lidi," dumal jeden z návštěvníků barokního večírku v parku předtím, naž se po ráně poslední petardy vydal na korbel piva.