Kraj tak chce řešit nedostatek zdravotníků, který je v některých oborech už kritický. O stipendium projevilo zájem celkem 24 studentů medicíny, jeden však musel být vyřazen, protože nesplňoval  podmínky.

„Zkušenosti z jiných krajů s podobnými programy jsou takové, že se hlásí jednotky studentů. Dvacítka mladých lékařů je tedy úspěch a my jsme za každého rádi. Efekt se ale projeví až po několika letech," řekla radní pro oblast zdravotnictví Jana Třešňáková.

Zdravotnický nadační fond Královéhradeckého kraje poskytne stipendium těm medikům, kteří se zavázali, že budou pracovat minimálně čtyři roky pro poskytovatele zdravotních služeb na území kraje v jednom z devíti oborů, které jsou po personální stránce nejohroženější.

Nejvíce zájemců se přihlásilo k nejpotřebnějšímu oboru, kterým je vnitřní lékařství. „V tomto oboru máme kritický nedostatek lékařů. Proto jsme ho vyhodnotili jako nejpotřebnější a stál na prvním místě žebříčku devíti oborů, ke kterým se měli medici hlásit. Celkem o něj mělo zájem sedm studentů," upřesnila radní.

Druhým nejžádanějším oborem bylo dětské lékařství, k němuž se přihlásili čtyři studenti. Po třech uchazečích měly obory neurologie a všeobecné praktické lékařství, po dvou  radiologie a anesteziologie. Po jednom se hlásili zájemci o obory psychiatrie a praktické lékařství pro děti a dorost.

Podle mluvčí kraje Martiny Götzové tři čtvrtiny uchazečů o stipendium studují na Lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Hradci Králové, ale podařilo se přilákat i pět studentů z ostatních lékařských fakult Univerzity Karlovy nebo z lékařské fakulty olomoucké univerzity. Většina uchazečů pochází z Královéhradeckého kraje, ale přihlásili se také zájemci z kraje Pardubického, Středočeského nebo Jihočeského.

„Nejdůležitějším kritériem pro hodnocení přihlášek byl výběr oboru, dále se pak hodnotil například studijní průměr," vysvětlila mluvčí.

„Už nyní počítáme s vypsáním dalšího kola stipendií, a sice na podzim se začátkem akademického roku. Dále chystáme i motivační program pro nelékařský zdravotnický personál," dodala radní Třešňáková.

Chybějí lékaři i zdravotní sestry
Stipendia budou poskytována ze Zdravotnického nadačního fondu, do něhož kraj vložil 2,7 milionu korun. Zbylých 60 tisíc poskytne Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje. Kraj tak chce pomoci nejen krajským nemocnicím. Příspěvek mohou dostat i medici, kteří si pro své uplatnění vyberou jakékoliv jiné zdravotnické pracoviště v kraji.
Zdravotnický holding, který řídí činnost krajských nemocnic, v únoru oznámil, že mu chybí asi 35 lékařů a stejný počet sester. Zdravotníci chybějí i královéhradecké fakultní nemocnici.