Už při čekání ve frontě se lidé pohupují do rytmu středověké hudby produkované do kostýmů oděnou živou kapelou. Zatím to vypadá slibně. Ze stánků halekají prodejci a překřikují se tak s hudebníky, kteří zrovna spustili Batalion. Ve vzduchu už je cítit kouř a pečené maso a občas projde kolem šťastlivec, který už si nese dlabanec. Zabalený do polystyrenové krabičky.

Středověk má v Dětenickém rezortu dlouhou tradici. Místní vyhlášená středověká krčma byla první svého druhu na světě. Hosty láká na pivo z vlastního pivovaru, rustikální jídlo a neomalenou obsluhu, která se vás nebojí svými průpovídkami někdy pořádně rozhodit. Všichni vědí, že je to jen jako, nejvíce nadšené jsou děti, které čekají na každé drsnější slůvko. Je ale potřeba dodat, že taková návštěva rozhodně není nic pro netykavky.

"No to víš, že musíš zacálovat, holomku. Zlaťákem, zubama, to je fuk. Klidně nám tu za útratu nechej tady tu krasavici!" křičí právě na zákazníka prodejkyně z festivalového stánku. I tady je nutné brát to s humorem.

Boom středověkého pohostinství se z Dětenic rychle rozšířil a dnes v každém větším českém městě najdete minimálně jednu hospodu, kde vám po pár korbelech klidně nalijí medovinu přímo do zvířecího rohu. I takové nadšence je možné na dětenickém festivalu najít, většina ale popíjí pivo nebo kofolu z plastového kelímku.

Načerpejte inspiraci na víkend s našimi tipy!
TIPY DENÍKU: Food festivaly jsou tu a nabízí něco pro každého

Svůj účel středověký food festival v Dětenicích plní. Nabízí několik druhů jídla, dobré pivo a zábavu pro děti i jejich rodiče. Lidé se sem na akci sjíždějí z celé republiky, někteří dokonce každý rok. To svědčí o tom, že lidé jsou festivalu ochotní odpustit i stovky plastových krabiček a mnoho historických nepřesností. A pokud chtějí zažít věrný středověký zážitek, tematická krčma hned vedle má otevřeno každý den a teprve v ní poznají návštěvníci, jaké je to hodovat pouze za svitu svící a krbů na dřevěných lavicích jako naši předkové.

Letošní ročník středověkého food festivalu se podle pořadatelů nese v duchu Francké říše a Barbarského severu. V areálu zámeckého parku jsou rozmístěny stylové stánky, ve kterých kostýmovaní prodejci nabízejí pivo, nápoje, drobné pochutiny nebo dokonce kávu. U jídelních stánků se sem tam kouří z grilu nebo se opodál na rožni točí prase nebo krocan. V nabídce je letos několik druhů masa, jitrnice, klobásy, jelita, burger z trhaného vepřového, bramboráky nebo mořské plody. Právě u stánků s grilovanými krevetami, kalamáry, olihní nebo mušlemi stojí nejdelší fronty. Tedy kromě stánků s pivem. ​K jídlu hraje živá kapela, tančí břišní tanečnice, na střepy si lehá tajemně vyhlížející fakír a pro děti jsou nachystané soutěže o dřevěné mečíky, krásný dobový kolotoč, přehlídka dravců a pravidelné rytířské klání.

Tím ale bohužel středověká taškařice končí. Dětenický food festival navštěvují tisíce lidí, je tedy přirozené, že dobrý záměr a kvalitní autentický středověký zážitek z velké části nahradila komerce. Přímo uprostřed parku na prémiovém místě na trávníku stojí reklamami oblepený stánek s alkoholickými drinky v mladém kokosovém ořechu a exotickým ovocem, který by ti, kteří dávali na hodinách dějepisu pozor, čekali spíš na pláži v Karibiku.

Pro děti byly nachystané soutěže, ale také ukázky řezbářství nebo vojenské techniky.
FOTO: Dětský den v Soběrazi zahájil letní prázdniny

Korunu pak festivalové atmosféře ironicky nasazují stánky přímo před vstupem do parku, ve kterých se vedle plastových rytířských přileb a brnění houpají plyšoví Mickey Mousové.

Právě komerční přístup v posledních letech od návštěvy dětenického festivalu odradil nejednoho dříve nadšeného zákazníka. "Už nikdy víc. Velké zklamání," píší o návštěvě. Davy lidí, které jsou i letos složené především z rodinek s malými dětmi, ale neodradili. "Děti to mají rády. Jezdíme sem až z Prahy jenom kvůli středověkým atrakcím. Jsme tu letos už potřetí a pokaždé jsme nadšení. S frontami se na food festivalu musí počítat, navíc tu jídlo není zas tak předražené. V každé vesnické hospodě se najíte dráž," říká pan Slavík, zatímco čeká na svou porci vepřového.

Najdou se ale i tací, kteří mají vůči organizaci festivalu výhrady. Nejčastěji připomínají koše přeplněné plastovými obaly a nedostatek personálu ve stáncích. "Vysvětlete mi, proč jsou v každém stánku s pitím maximálně dva lidé, spíš jeden? Frontu mají až za roh, nemusí řešit peníze, protože jim zákazníci házejí kupóny rovnou do kasičky," vyčítá organizátorům pan Pavel. Systém kuponů ale chválí. Návštěvníci vyměňují peníze za kupóny, jeden zlaťák za 25 korun. S těmi potom platí jídlo a pití. Na rozdíl od jiných food festivalů jsou ale ceny nastavené celkem střízlivě. Burger za 125 korun je podle návštěvníků v dnešní době standard.