Přípravu jídel bez soli si neumíme představit, pokrmy by byly bez chuti a nedaly by se mnohdy ani pozřít. Přemíra soli však také není nic dobrého a spíše našemu tělu škodí. Jak ale poznat, kdy už je soli příliš a co vlastně může její nadbytek způsobit?

Když se zmíníme o soli, mnozí si představí keramickou slánku na dochucování již připraveného jídla. Sůl jako taková je však již ukryta v pokrmu a mnohdy je jí tam více, než je zdrávo. Najdeme ji například v pečivu, různých polotovarech, uzeninách a masných výrobcích či v paštikách. Možná vás překvapí, že sůl je obsažena také ve sladkém pečivu, zákuscích a jiných sladkostech, dokonce i v cereáliích.

Sůl je také přirozenou součástí některých surovin, jako je například maso, mléko, vejce či zelenina.

Doporučená denní dávka soli pro zdravého dospělého člověka je 5 gramů. V České republice je tento limit překračován dva až třikrát. Nadměrný příjem soli může způsobovat mnoho zdravotních komplikací, mezi které patří třeba vysoký krevní tlak, žaludeční vředy, onemocnění ledvin, zadržování vody v těle. V krajních případech může způsobit infarkt či mozkovou mrtvici. Navíc přítomnost soli v pokrmech zvyšuje chuť k jídlu, což vede k přejídání a následným problémům s nadváhou.

Po konzumaci slaného jídla máme obvykle velkou žízeň. Toho využívají různé prodejny s rychlým občerstvením či restaurace. Zajistí si tím, že si vždy k jídlu objednáme větší množství vody nebo jiného pití. Velkým zlozvykem je i konzumace slaných oříšků a brambůrků večer u televize.

Sůl není pouze škodlivá

Nejen škodí, ale mnohdy také pomáhá. Sůl je pro lidský organizmus důležitá, podporuje jeho správnou funkci. Pomáhá udržovat rovnováhu mezi tekutinami v organizmu, má dobrý vliv na nervovou soustavu a příznivě působí na funkci svalů.

Sůl ve vhodně zvoleném množství velmi dobře působí proti zažívacím obtížím. Může se použít i jako kloktadlo či dávidlo. Pokud nás trápí ucpaný nos, je solný roztok výborný na propláchnutí dutin. Sice to není nic moc příjemného, ale to není ani zánět dutin.

U soli platí stejné pravidlo, jako u každé jiné zdravé či nezdravé potraviny. Vše bychom měli konzumovat s mírou a vždy poslouchat své tělo. Žádná potravina není vyloženě nezdravá, nezdravé je pouze množství.

Žáci střední školy Euroinstitut dostali za úkol jeden celý den sledovat množství soli přítomné v jejich jídelníčku. Všichni zjistili, že konzumují minimálně dvojnásobek doporučeného množství. Zkuste si tento test vyzkoušet i vy, ať víte, jak jste na tom se solí.