140 sudů Svijanského Mázu, 90 sudů Zámeckého Mázu a 80 sudů tankového piva proteklo v sobotu hrdly návštěvníků 27. ročníku Slavností svijanského piva. Letos jich přijelo deset tisíc.

NENÍ KDE PARKOVAT, ALE JE CO PÍT

Blížíme se k Svijanskému Újezdu a je zřejmé, že letošní ročník si na nezájem milovníků zlatavého moku stěžovat rozhodně nemůže. Štrúdly lidí směřující v sobotu odpoledne k Svijanskému Újezdu, desítky aut zaparkovaných už před vjezdem do obce a muž pospávající teprve hodinu po zahájení v příkopu jsou jasným znamením, že letos se sem vypravili snad všichni milovníci piva z kraje a přilehlého okolí.

Po nepříjemné půlhodině, kdy marně hledáme místo na zaparkování, protože všechna parkoviště už jsou beznadějně plná, se konečně noříme mezi tisíce lidí v areálu, z něhož se ozývá směs country, swingu i kolotočových hitů

PÓDIUM I NOVÉ PIVO

Jak nás upozorňuje mluvčí Svijanského pivovaru Petra Winklerová, letos čekalo návštěvníky několik příjemných novinek.

„Místo dvou pódií, malého a velkého, máme pódia tři, z toho dvě velké, kde se střídavě hraje v sudou a lichou hodinu, a jedno malé," snaží se překřičet hlasitý mumraj mluvčí svijanského pivovaru. Aby se návštěvníci lépe orientovali v programu, přizvali si pořadatelé letos poprvé na pomoc moderátory.

Další novinka potěší hlavně „pivaře". Poprvé zde totiž mohou podle Winklerové ochutnat novinku pivovaru Zámecký Máz.

Jedná se o opětovně zakvašený máz, který by měli ocenit hlavně milovníci plnější chuti. „Náš sládek jej uvařil u příležitosti otevření zrekonstruovaného zámku ve Svijanech, který jsme opravovali dva roky," uzavírá náš krátký rozhovor mluvčí, ale to už nás pohlcuje bujarý dav.

Děti samozřejmě zajímají jako první pouťové atrakce, které jsou letos rozprostřené po celém areálu. Dospělí se řadí u stánků s pípami a velké procento návštěvníků se shromažďuje pod pódii.

„Přijela jsem hlavně kvůli kapelám. Mám ráda Buty. Trochu mě naštvalo parkování, trvalo snad půl hodiny, než jsme našli místo. Doufám, že nám neodtáhnou auto," směje se třicetiletá Pražačka Helena, která řídí, takže piva si moc neužije. „Manžel to zvládne za mě," dodává.

O hudebním programu vystoupili mimo jiné skupina Buty, Škwor nebo Ivan Mládek. Letos bylo v nabídce jedenáct druhů piva. Nejvíce se vypilo Svijanského Mázu.