Právě začíná 11. ročník soutěže Výrobek roku 2014, kterou pravidelně vyhlašuje Liberecký kraj. Soutěží se o ocenění „Výrobek Libereckého kraje z odvětví potravinářství nebo zemědělství roku 2014". Nejlepší výrobky budou slavnostně vyhlášeny na 12. krajských dožínkových slavnostech, které proběhnou 13. září 2014 v Semilech.

Kdo může přihlásit svůj výrobek?

Do soutěže se může přihlásit fyzická osoba oprávněná k podnikání nebo právnická osoba se sídlem podnikání na území Libereckého kraje.

Přihlášení probíhá písemně a správně vyplněnou přihlášku je potřeba zaslat na adresu Odboru životního prostředí a zemědělství KÚ Libereckého kraje, U jezu 642/2a, 461 80 Liberec 2 v zalepené obálce s označením Výrobek roku.

ABSOLUTNÍ VÍTĚZOVÉ Z MINULÝCH LET. V roce 2013 uspěly v soutěži Jizerské Pekárny, které se staly s Loupáky v pečícím sáčku bezlepkové k dopečení absolutními vítězi. Rok před tím zvítězila firma Kitl s jejich Meducínkou proti nachlazení a chřipce. V roce 2010 pak vyhrál biovýrobek Josefa Pulíčka z Kozí farmy v Pěnčíně, který přihlásil do soutěže archivní kozí sýr.

„V případě přihlašování více výrobků od jednoho výrobce stačí odevzdat přihlášku a čestná prohlášení pouze jednou. Technickou dokumentaci je nutné vyplnit ke každému výrobku zvlášť," doplnila informace Markéta Dědková z kanceláře hejtmana a doplnila, že zásady pro udělení ocenění a další informace včetně přihlášky a povinných příloh žádosti naleznou zájemci pod odkazem Výrobek roku Informace k soutěži na http://www.vyrobek-roku-lk.cz/informace-k-soutezi

Uzávěrka pro podání přihlášek je 30. května 2014 ve 14.00 hodin. Za účast v soutěži se neplatí žádný registrační poplatek.

Přihlašovatel bude po obdržení přihlášky písemně vyzván k dodání vzorku přihlášeného výrobku pro hodnotící komisi, která bude ochutnávat všechny výrobky 19. června 2014 v restauraci Krajského úřadu.

Zveřejněná už jsou i hodnotící kritéria, jejichž dodržování zemědělcům nebo přímým výrobcům potravin pomůže. Porota se podle nich také řídí. Hodnotit se bude inovativnost originalita, původ, regionalita, inovativnost ve zpracování. Navíc bude hrát roli chuť, vzhled a vůně jednotlivých výrobků. Porotci přihlédnou i k použitým materiálům a způsobu výroby, který musí být uveden u každého produktu. Plusové body získají přihlášené výrobky, které pochází z místních surovin. Prezentace samozřejmě také hraje svou roli. Design výrobku se bude hodnotit komplexně, to znamená jeho vzhled, obalová technika a ochrana před poškozením. Pokud se jedná o výrobek, který má dobrý vliv na zdravotní stav zákazníka nebo je snadno dostupný na trhu, porota k tomu může přihlédnout.

Co získá vítěz?

Vítěz v kategorii získává titul „Výrobek roku" a celkový vítěz titul „Nejlepší výrobek roku". Titul je udělen na dobu 2 let. Výherci jednotlivých kategorií a celkový vítěz soutěže získávají finanční odměnu.

SOUTĚŽNÍ KATEGORIE

MASO, RYBY, VEJCE A VÝROBKY Z NICH

MLÉKO A JEDLÉ TUKY

MLÝNSKÉ A PEKAŘSKÉ VÝROBKY

SLADIDLA, CUKROVINKY, ČOKOLÁDA

ALKOHOLICKÉ A NEALKOHOLICKÉ NÁPOJE

POTRAVINY PRO ZVLÁŠTNÍ VÝŽIVU

OVOCE A ZELENINA

ČAJ A KÁVA

KOŘENÍ A OCHUCOVADLA

ŠKROB A LUŠTĚNINY

BIOPOTRAVINY

SOUKROMÉ FARMY

• pokud splňují požadavky na výrobky dle výše uvedených zákonných opatření

• nezaměstnávají více jak 3 zaměstnance (ve výrobě potravin)

• doloží potvrzení Krajské veterinární správy o povolení výroby potravinářských výrobků