Letošní zima se ještě o své slovo pořádně nepřihlásila. Lednové počasí přináší nadprůměrně teploty, které se částečně podepisují i nad „probouzející se“ přírodou. Při troše snahy potěší nadbytek srážek a teploty nad nulou i houbaře. V okolí potoků, rybníků či na vlhkých místech nerostou jen tradiční zimní houby. Najít se dají i druhy typické pro podzim či brzké jaro.

„Na některých chráněných místech stále ještě vytrvaly druhy z podzimu a jindy vyrážejí zimní houby a druhy, které obvykle rostou těsně před nástupem zimy či naopak po odtátí sněhu,“ uvedla mykoložka Tereza Tejklová s tím, že mezi typické naleziště patří dřevo listnatých stromů. Ideální lokalita je pak taková, kde je větší množství mrtvého dřeva.

Vytrvalí houbaři tak v současné době mohou najít zejména oblíbenou hlívu ústřičnou a penízovku sametonohou. Tyto druhy se podle odborníků mohou konzumovat i po přemrznutí. Dále zapálení mykologové mohou nalézt v zimní přírodě různé druhy strmělky, čirůvky či šťavnatky.

„Samozřejmě to není jako v sezóně, kdy na nějakou houbu narazíme téměř na každém kroku, ale přeci jen se pár druhů najít dá,“ doplnila Tejklová.

Zimní příroda potěší milovníky hub druhy, které jsou pro občasné sběrače neznámé. Objevuje se nápadně zbarvený ohnivec rakouský či černý, který nejčastěji roste až s příchodem klasického jara.

VLIV LETOŠNÍ ZIMY NA SEZÓNU JE NEJISTÝ

To, jestli bude mít mírný průběh zimy vliv houbařskou nadílku o hlavní sezóně, zůstává otázkou. Výhledy meteorologů se pohybují v řádech týdnů a v nejbližších dnech se zásadním způsobem zima o slovo nepřihlásí. Přestože začátkem pracovního týdne se mají ranní teploty pohybovat lehce pod nulou, zásadnější změna však přijít nemá.

„Obecně lze říct, že tato zima je na srážky celkem bohatá a počasí by jarním druhům mohlo přát,“ dodala Tejklová s tím že, co bude v létě či na podzim se z hlediska mykologů dá odhadovat velmi těžko.

„To je tak daleko, že by mi ani křišťálová koule nepomohla,“ uzavřela Tejklová.

I V ZIMĚ JE TŘEBABÝT OBEZŘETNÝ

Přestože milovníky hub potěší v těchto dnech penízovka sametová, je třeba se mít na pozoru před mírně jedovatou a hořkou třepenitkou svazčitou. Zbystřit musí sběrači i u čepičatky jehličnanové. Pokud jim totiž tato houba skončí v košíku, je zaděláno na pořádný malér. Tento druh houby je smrtelně jedovatý. I v zimě je nejlepší sázka na jistotu. A tou může být například právě hlíva ústřičná.