Zvýšený zájem o přihlašování zřejmě způsobilo i spouštění testovacího prostředí. „Měsíc před spuštěním ostrého provozu si poplatníci chtějí fiskalizaci vyzkoušet," uvedla Romana Barešová z Finančního úřadu pro Královéhradecký kraj.

KONEC LISTOPADU BUDE NA ÚŘADECH ASI RUŠNÝ

Systém elektronické evidence tržeb (EET) má začít fungovat na začátku prosince – v první fázi pro hotely a restaurace, další odvětví se budou zapojovat v následujících měsících. Získání autentizačních údajů je pro EET nezbytné, netýká se pouze provozoven, které platby přijímají na účet.

Podle Romany Barešové by o autentizační údaje měli poplatníci z první vlny požádat nejpozději 29. listopadu, aby od 1. prosince mohli finanční správě zasílat údaje tržbě, protože jinak jim bude hrozit pokuta.

Nechávat vše až na konec listopadu by se však nemuselo vyplatit, protože vedení Finančního úřadu upozornilo, že rozšířené úřední hodiny neplánuje.

Pro provozovny, které se připojí k EET, platí i další povinnost. Na viditelném místě musí umístit informační ceduli o povinnosti vystavit kupujícímu účtenku. Pokud účtenky vydávat nebudou, hrozí jim pokuta.

„Zároveň se od 1. prosince 2016 spustí on-line formulář pro nahlášení nevydané účtenky na stránkách Finanční správy. I to bude možný motor pro naučení se vydávat účtenky za přijatou platbu," podotkla Romana Barešová.

Přihlašovací údaje k EET se vydávají od začátku září. První fáze se v Královéhradeckém kraji týká přibližně 11 tisíc fyzických osob a asi 2300 právnických osob.

EET i pro astrology

Ministerstvo financí tvrdí, že v příštím roce by se měly příjmy státního rozpočtu díky zavedení elektronické evidence tržeb zvýšit o 4,3 miliardy korun. Celkově by evidence tržeb měla po startu všech jejich fází v roce 2018 přinést navíc do rozpočtu 18 miliard korun. EET začne 1. prosince pro hotely a restaurace. Od března budou muset evidovat tržby maloobchodní a velkoobchodní firmy. Stánkový prodej občerstvení například na festivalech se do EET zapojí až od března 2018, stejně jako prodej na farmářských trzích nebo služby účetních, advokátů i lékařů. Od června 2018 se do EET zapojí i kadeřnice, vybraní řemeslníci, opraváři domácích spotřebičů a dokonce i astrologové.