Některé školy ovládl strach po nenávistných protimuslimských a protiromských komentářích na Facebooku na adresu tabla šestiletých žáčků teplické školy otištěného v projektu Deníku Naši prvňáčci.

I ve východních Čechách se objevily školy s vyšším zastoupením „nebílých“ prvňáčků, které zvažují zrušení dosud velmi populárního fotografování do novin. Ředitelé nechtějí s ohledem na děti a jejich psychiku riskovat opakování teplické špíny.

Jenže tady se zdvihá varovný prst: Je správné propadat strachu a ustupovat zlu a nebetyčné hlouposti pisálků nenávistných komentářů?

Deníkem oslovení psychologové, sociologové a další experti se shodují, že samozřejmě ne, že je to jednoznačná cesta do pekel. Jako každá mince, i tato má však druhou stranu. Ustupovat zlu je skutečně špatné, pokud ovšem nejde o děti. V tomto případě je totiž pak odpověď velmi těžká a názory odborníků se tady velmi různí.

Prvňáci. Ilustrační foto.
Teplická nenávist šíří strach

„Jakmile jde o děti, tak tady velký pozor a ředitele škol, které teplická kauza odradila od účasti ve vašem projektu Naši prvňáčci, chápu. Jde jim o duševní pohodu dětí, a tu kvůli tablům, která si může opět vzít veřejně na paškál nějaký hlupák, není zodpovědné riskovat,“ řekl známý královéhradecký psycholog Jan Lašek.

Kdyby šlo o dospělé, pracující Romy, Asiaty či muslimy, ať si podle něj sami klidně udělají na ulici billboard s tablem, aby se pak do něj xenofobové mohli strefovat kameny. „Ale tady jde o děti,“ připomenul.

Na opačné názorové straně stojí například Milan Daniel, známý lidskoprávní aktivista a publicista z Chrudimě. „Případ prvňáčků z Teplic si někteří učitelé vyhodnotili tak, že musí své děti ochránit. Ochránit tak, že ty děti budou co nejméně vidět, takže nebudou ani v regionálních novinách. Záleží na nás, zda připustíme, aby tyto 'jiné' děti byly ocejchovány strachem, z nějž může časem vyrůst nenávist, nebo zda se vezmeme za to, aby nebyly párii, ale naopak byly jedněmi z nás. Když se rasistů budeme bát my, budou se bát i ti maličtí tvorové, pro které představujeme autority a vzory,“ míní Daniel.

Také čtěte: Facebook slibuje čelit nenávistným příspěvkům, moc to ale nedělá

Lašek k teplické kauze podotkl, že je projevem postupující „buranizace“ společnosti. K ní přispívají vedle politické elity podle něj i média. Analýzy navíc ukazují, že lidé mají stále větší důvěru k novým sociálním médiím, kterým chybí pravidla publikování či regulace.

Co si myslíte o strachu některých škol zapojit se do projektu Naši prvňáčci vy?