„Objevily se první výsledky vyšetření nemocných osob, kdy byl v několika případech identifikován Stafylococcus auerus (zlatý stafylokok). Pokud by skutečně byl tento mikrob původcem daných obtíží, odpovídalo by to i našim předpokladům," uvedla mluvčí KHS Veronika Krejčí s tím, že zlatý stafylokok produkuje v potravinách nebo pokrmech toxin (bakteriální jed), který po velmi krátké době po konzumaci dané potraviny vyvolá velice těžký stav postižení zažívacího traktu se zvracením, průjmy, výraznou nevolností, a to vše bez teplot.
„Tento stav je skutečně velice dramatický, naštěstí většinou relativně velice rychle odeznívá a nezanechává žádné následky. Nicméně pro definitivní potvrzení a vysvětlení celého případu je nezbytné vyčkat na výsledky dalších vyšetření, zejména vzorků potravin," dodala Veronika Krejčí. Podle ní hygienici v bistru provedli kontrolu, při které byly sice zjištěny určité závady, ty však nebyly takového charakteru, aby zavdaly důvod provozovnu na místě uzavřít. Bistro nakonec uzavřel sám majitel.
Jídlo z hnisu
Pokud se potvrdí hypotéza hygieniků a za otravou skutečně stojí zlatý stafylokok, tak ten se podle lékařského náměstka fakultní nemocnice Zdeňka Tušla mohl do jídla dostat ze špatně ošetřené a zahnisané rány. „Někdo v celém řetězci od výroby přes transport až po vydání jídla zřejmě pracoval s potravinou bez hygienických rukavic a se zanícenou ránou. Bakterie zlatého stafylokoka je totiž obsažena v zahnisané ráně," uvedl Zdeněk Tušl.
Na výsledky testů čeká i policie. „V současné době stále čekáme na výsledky laboratorního zkoumání, které provádí Krajská hygienická stanice v Hradci Králové. Komplexní výsledky by měly být hotové v následujících dnech. Dle dosud zjištěných informací by žádná z postižených osob neměla následkem události utrpět závažnou újmu na zdraví či trvalé zdravotní následky. V dané věci nebyl doposud nikdo obviněn, stále zjišťujeme přesnou příčinu zdravotních potíží a případnou míru zavinění konkrétní osobou," uvedl mluvčí krajských policistů Jan Čížkovský.