Podle tradice většinou lidé vyhazují vánoční stromky na Tři krále. Ne vždy tomu tak však je a pracovníci technických služeb tyto neodmyslitelné doplňky prosincových svátků svážejí ještě několik týdnů po tříkrálové sbírce.

Stromky však mnohdy na sobě ještě nesou známky toho, že na nich byly navěšeny ozdoby, třásně či cukrovinky. Takové stromky, které by mohly ještě posloužit coby strava slonů v královédvorské zoo, jsou však pro tyto účely nepoužitelné. Mají na sobě totiž háčky, které by mohly sloní organismus poškodit. Většina stromků tak skončí na dvorech technických služeb, které je naštěpkují a použijí na zakládku kompostů.

Trutnovsko

V PODKRKONOŠÍ MAJÍ POCHOUTKU SLONI

VÁNOČNÍ STROMKY královédvorská zahrada vykupuje přímo od prodejců. Pro slony je to opravdová pochoutka. Od lidí už ale odstrojené stromky nesbírá. „Museli bychom je dlouze kontrolovat, jestli na nich nezbyly ozdoby a háčky, což by nebylo efektivní,“ říká mluvčí Zoo Dvůr Králové Andrea Jiroušová. Stromy z větších měst na Trutnovsku pak končí většinou v kompostárnách. „Děláme speciální svozy, když se stromky začnou objevovat na městských sídlištích. Na vesnicích s tím není problém, tam je lidi většinou spálí,“ říká Jiří Ticháček, ředitel firmy Transport Trutnov, která se stará o odpady v šesti desítkách podkrkonošských obcí.

Hradecko

V Hradci Králové se budou stromky hodit zahradníkům. „Odvážejí se do kompostárny na hradeckém letišti, kde se skladují až do doby jejich podrcení. Pak se přidávají do kompostu jako jedna ze základních surovin,“ řekl ředitel hradeckých Technických služeb Radek Sokol s tím, že ještě v průběhu celého ledna bude město jednou týdně objíždět speciální vůz, který bude stromky, především na sídlištích, sbírat. Stromy, které po dobu svátků zdobily hradecká náměstí, pak poslouží na otop. „Rozřežou se a odvezou do psího útulku, kde s nimi budou topit,“ informoval tiskový mluvčí magistrátu Petr Vinklář.

Náchodsko

V Polici mohou lidé po řádném odstrojení stromky zkompostovat nebo spálit v kamnech či na ohni. „Ti, kdo tuto možnost nemají, je mohou odstrojené odnést na označené sběrné místo u hřbitovní zdi pod sídlištěm, nebo je odložit ve sběrném dvoře,“ říká polická starostka Ida Jenková, která obyvatelům města předem děkuje, že neodkládají stromky na jiných místech ve městě.

V Náchodě vozí všechny odstrojené stromky na deponii Technických služeb města v Bělovsi. „Když se zde všechny vyhozené stromečky nashromáždí spolu se zdravotními prořezy z lesů, tak přijede výkonná drtička. Štěpky se pak odvezou jako alternativní palivo do místní teplárny,“ prozrazuje tisková mluvčí náchodské radnice Nina Adlof, jak končí symboly Vánoc.

Jičínsko

V Jičíně mají lidé už od vánočních svátků k dispozici velkoobjemové kontejnery, kam mohou vánoční stromky odkládat. Sedm kontejnerů bude po městě a okolí sloužit k těmto účelům do poloviny února. Jehličnany pak odvážejí pracovníci technických služeb do kompostárny ke zpracování na štěpkovači.

V Nové Pace má likvidaci vánočních stromků na starosti firma Marius Pedersen, která pro město zajišťuje svoz komunálního odpadu. Lidé odkládají stromky k separačním hnízdům. „Nebráníme se ani tomu, aby občané vozili stromky do kompostárny pro zpracování na štěpky,“ říká ředitel TS Jiří Bičiště.

Rychnovsko

V Rychnově nad Kněžnou lidé vyhazují stromky většinou ke kontejnerům. Na sídlišti často ani nemají jinou možnost. Stromy odtud budou svážet technické služby, které zatím ještě moc práce neměly. Vyhozených stromků bylo jen pár. Největší nápor očekává ředitel TS Jiří Vymětal po víkendu. Stromky se rozdrtí a pak se zkompostují. „Pro zvířata jsou stromky z domácností nevhodné. Zůstávají na nich háčky, a lesníci je proto nechtějí,“ vysvětlil Vymětal.