Říká si gurmánský experimentátor a jeho kuchařka se prodává stejně dobře jako příběhy Harryho Pottera. Řeč je o LÁĎOVI HRUŠKOVI, jehož recepty jsou známé z televizní obrazovky. V hlavní zpravodajské relaci televize Nova začínal jako řadový reportér, k vaření se poprvé dostal jako potravinový inspektor Televizních novin.

S podtitulem Levně a chutně vydal letos kuchařku, ve které lze najít recepty třeba na smaženou tlačenku nebo domácí pribinák. V pondělí pak tento bestseller podepisoval svým fanouškům v pardubickém knihkupectví Papyrus.

Východní Čechy pro něj nejsou neznámé, jelikož pochází z Městce Králové a v Hradci Králové studoval pedagogickou fakultu, do Pardubic pak jezdil na terénní cvičení z botaniky.

Začít v Televizních novinách představovat recepty byl váš nápad?
Na rozdíl od potravinového inspektora to nebyl můj nápad. Impulz vzešel od vedení redakce. V první moment jsem řekl, že žádají nepravou osobu, jelikož nejsem kuchař a ani moc často nevařím. Kývl jsem na to s tím, že nebudu v roli kuchaře ale toho, kdo zkouší recepty. Moji podmínkou bylo, že si budu recepty vybírat sám.

Než jste začal vařit v televizi, vařil jste si aspoň doma?
Moc jsem si doma nevařil a nedělám to ani teď. Já vařím, jen když jsem v práci. Podobně to mají i profikuchaři, kteří navíc ani nejsou náročnými strávníky. Jak jsou z práce toho jídla nabažení, tak jim pak doma stačí třeba ohřátý špekáček s rohlíkem.

Jakým způsobem si vybíráte recepty, které pak divákům prezentujete?
Řídím se intuicí. Recept mě musí nadchnout. Nepíši si žádný scénář, při natáčení říkám, co mě napadne. A to mě na tom právě baví. Recepty si aktivně vyhledávám na internetu. Jsem přihlášen snad na všech diskuzních fórech o vaření. Hodně čerpám inspiraci také ze zahraničních kuchařských videoblogů. Pak si nechám recepty doporučit třeba v hospodě.

Napadlo vás, že bude mít vaše kuchařka takový úspěch?
Tušil jsem, že bude žádaná, protože si diváci psali o knihu mých receptů. Těší mě, že se kniha stala oblíbeným vánočním dárkem.

Kromě velkého počtu fanoušků máte i řadu odpůrců. Jak se s negativními ohlasy vyrovnáváte?
Každý má právo na svůj názor a já ho nikomu neberu. Nebráním se diskuzi, pokud jsou k ní moji kritici svolní. Někdy to opravdu dopadne tak, že i oni nakonec uznají můj styl. Já skutečně nejsem konkurence profikuchařů, ani nenabádám lidi, aby nejedli v restauracích. Já si také rád zajdu na kvalitní jídlo do restaurace.