Anna Milerová už téměř 20 let obsluhuje zákazníky v božanovském obchodu na Náchodsku. Usměvavou prodavačku ale za pultem čeká už jen pár pracovních dní. Končí. Prodejna ale přežije a za necelé tři týdny se stane součástí řetězce Hruška.

„V životě jsem nebyla nemocná, bez dovolené, nic. Je to moje srdeční záležitost. Ani o tom nechci mluvit…,“ snaží se potlačit emoce nad nezanedbatelnou částí života, kterou zde prožila.

Poslední roky provozovala prodejnu v Božanově obec. „Před časem jsme se rozhodli prodejnu pronajmout. Jediný zájemce byl řetězec Hruška a zastupitelstvo minulý týden pronájem schválilo,“ popsal sled událostí božanovský starosta Karel Rejchrt.

A jaké výhody pro nakupující by měl nový nájemce přinést? „Slibujeme si od toho, že budou nižší ceny zboží. My nejsme schopni nakupovat zboží ve velkém, a tím pádem nemáme šanci se dostat na ceny, které jsou běžné u větších řetězců,“ je si vědom starosta obce, který jako další očekávaný klad zmínil modernizaci obchodu.

Ztrátovost prodejny se pohybovala kolem 120 tisíc korun ročně a deficit hradila obec z rozpočtu. „Při analýzách, které jsme si udělali, by nás příští rok přišel podstatně dráž. Je potřeba navýšit personál – není možné, aby tam byl jen jeden úvazek. Tím půjdou výdaje samozřejmě nahoru, protože nejvyšší položkou jsou mzdové náklady,“ dodal starosta.

Zachování prodejny sice zákon obcím neukládá, ale starosta to považuje za povinnost radnice vůči obyvatelům. „My to přesto za povinnost bereme. Je potřeba, aby obyvatelé, kteří nemají možnost nakoupit si jinde, měli tu možnost v domovské obci. Navíc přes letní sezonu tu je celkem velký turistický ruch, a myslím si, že ke každé obci by měla prodejna náležet.“

Poslední den prodeje bude sobota 16. září, pak obchod čeká zhruba týdenní rekonstrukce. V nové podobě se otevře poslední zářijový týden. „Pro lidi, kteří nebudou mít možnost nakoupit si jinde, zajistíme nákup v Broumově,“ ujišťuje starosta, že obec nikoho nenechá na holičkách.

Jinde už ale možnost nákupu potravin patří minulosti. V malebné obci Šárovcova Lhota prodejnu nenajdete. „Koupili jsme budovu od Jednoty a pronajímáme ji. Co vím, tak obdobně postupovaly všechny obce v okolí,“ uvádí starosta Pavel Vích. V obci Lukavec u Hořic je sice prodejna smíšeného zboží, ale výloha zeje prázdnotou. „Fungovala, ale provozovatel zemřel. Od té doby se nám ji nepodařilo pronajmout,“ vysvětluje starosta David Hladík. Míní, že senioři nebo rodiče, kteří zůstávají s dětmi doma a nedojíždějí do nedalekých Hořic, by návrat obchodu uvítali.

V Borovničce na Královédvorsku takto skončit nechtěli. Nového obchodníka pro vesnici s necelými dvěma sty obyvateli hledali asi tři měsíce. Nakonec prodejnu převzal jeden z místních. „Starosta mě ukecal. Chodil za mnou tak dlouho, až jsem kývl,“ usmívá se Miloslav Janus, který obchod provozuje za symbolický nájem jedné koruny.

Prodejnu na vesnici zlikvidovaly markety

Dvě dekády, které Anna Milerová prodávala v božanovské prodejně, jsou dostatečnou dobou na srovnávání. „Před dvaceti lety to bylo o mnoho lepší. V Broumově nestál ani Penny, ani Lidl, pracovala jsem tu s dcerou a uživily jsme se obě bez problémů. Neměly jsme jen potraviny, ale i spotřební a průmyslové zboží pro život na vesnici – od kos a květináčů až po montérky. Ale když otevřely ve městě markety, tak nás to zabilo,“ popisuje situaci na trhu prodavačka, která se pak rozhodla pro zavření prodejny a našla si práci v broumovské nemocnici. Její nástupce to ale po třech měsících vzdal a na žádost starosty se Anna Milerová do prodejny vrátila – už jako zaměstnanec obce. Obec už ale prodejnu na krku mít nechce a tím pro paní Milerovou končí i tato etapa.