Amatérští meteorologové včera zachytili v oblasti České Skalice vzdušný vír připomínající tornádo, které se však nedotkne zemského povrchu, a nazýváme ho proto trombou. Z bouřkového mraku se vír odpojil mezi 12:20 a 12:30 hodin. Svědci o trombě tvrdí, že byla poměrně výrazná. Byla vidět například až z Velkých Svatoňovic na Trutnovsku a laickým pozorovatelům naháněla hrůzu. 

"Tento jev je viditelný dost často. Jen díky událostem poslední doby jsme je začali vnímat," podotkl ale na vyděšené komentáře na sociálních sítích amatérský meteorolog Jan Pracný. Český hydrometeorologický ústav se k trombě zatím nevyjádřil.

Druhé, krátké video, je animace této tromby z letiště v Novém Městě nad Metují. Zde je navíc také časosběrné video zachycující celý vývoj této tromby: 

Zdroj: Youtube

Tromby nejsou v Česku ojedinělým úkazem, podle meteorologů se jich ročně objeví nad naším územím kolem 14. V průměru dvě z nich se každoročně přemění v tornáda.

Tromby

Trombou označujeme jakýkoliv atmosférický vír s nehorizontální osou rotace. Tromby se rozlišují na malé - menší přízemní víry, které se nespouštějí z bouřkového oblaku (vyskytují se i při slunečném počasí). Druhou kategorií jsou velké tromby. Mezi ně patří tornáda a tuby, které se spouštějí ze základen bouřkového oblaku k zemi. Pokud se velká tromba dotkne zemského povrchu, hovoří se o tornádu. Pokud se zemského povrchu nedotkne, můžeme ji označit jako velkou trombu, tubu, nálevku nebo funnel cloud (názvosloví není jednoznačné). V Česku je ročně pozorováno v průměru kolem 14 tromb z nichž 2 jsou přímo tornáda. 

Zdroj: Tornada.cz

Zatímco nad Českou Skalicí se včera objevilo tornádo, několik vesnic v okolí Litomyšle o tři hodiny později pustošila blesková povodeň. Silné, lokální a těžko předvídatelné bouřky ostatně hrozí i dnes.