Krása opuštěných průmyslových areálů, honosných čtvrtí, unikátních staveb a výjimečných interiérů napříč staletími. Historické vily, nečekané výhledy a mimořádné budovy se otevřou o tomto víkendu 1. a 2. října v rámci festivalu Den architektury na 63 místech po České republice.

Kroky Dne architektury povedou například do pražského vysočanského areálu Pragovka, skláren v Josefově Dole, na sídliště v Brně Lesná, za současnou architekturou do Slavonic či do Frýdlantu nebo do historických vil v Prachaticích a Hořicích. Šestý ročník festivalu upozorňuje na architektonické skvosty, stavby honosné i prosté, obdivované i zatracované, ohrožené i zářící novotou, opuštěné i probouzející se k životu či celé unikátní čtvrti a komplexy budov. Oblíbená akce, která každoročně přiláká tisíce návštěvníků, letos opět nabízí zdarma přes 150 akcí: komentované procházky po unikátních místech, exkurze, přednášky a prezentace, workshopy pro rodiny s dětmi, happeningy i cyklojízdy. Festival pořádá spolek Kruh v úzké spolupráci s místními experty a iniciativami, na festivalu vystoupí i zajímavé osobnosti jako je populární architekt a herec David Vávra nebo Vladimír 518.

Podrobné informace k programu jsou na: www.denarchitektury.cz

Město by mělo být méně pro developery, více pro lidi? Budou se centra nadále vyprazdňovat nebo zažijí regeneraci? Co je veřejné? Odpověď na tyto otázky si klade šestý ročník festivalu Den architektury. Svým rozsahem ve světě unikátní akce právem přinesla její zakladatelce architektce Marcele Steinbachové letošní titul Architekt roku 2016.

„Těší nás aktivní zájem nejen mladých o prostor i místa kde žijeme. Akce roste díky stovkám nadšenců a milovníků architektury, kteří pomáhají vzdělávat veřejnost v přístupu k novým kvalitním stavbám i rekonstrukcím," dodává k letošnímu ročníku.

Turnov

Z jiné perspektivy. Díky své morfologii je Turnov bohatý na zajímavé výhledy do okolní krajiny. Z některé z městských věží se o tom společně přesvědčíme. Z výšin se následně sneseme pod zem a prohlédneme si zajímavé podzemní stavby v centru města. Cílem naší procházky se stane kulturní dům Střelnice. S architekty Václavem Hájkem a Lenkou Švábkovou. Sobota 1. 10. od 14 hodin na náměstí Českého ráje.

Jablonec n. Nisou

Staré neznamená nefunkční. Prezentace a diskuze na téma využití opuštěných památek.

Staré opuštěné budovy. Co s nimi dál? Téma, které se stává velkým fenoménem dnešní doby. Má cenu se těmito prostory zabývat a znovuobjevovat jejich Genius loci? Co nám obnova starých památek přináší oproti nové výstavbě? Jak se vypořádávat s finanční náročností projektů obnovy? Sobota 1. 10. od 19 hodin v budově bývalých Městských lázní.

Tištěná architektura Jan Šépka a Mirka Tůmová. 33. přednáška z cyklu o zajímavých knihách a textech architektů, o architektech a o architektuře. Pátek 30. 9. od 18.30 ve Vladimírově Knihkupectví Serius na Mírovém náměstí.

Zateplená architektura. Komentovaná cykloprojížďka se členy spolku PLAC po vybraných příkladech fasádní kreativity zateplených domů, zakončená přednáškou o úspěšných realizacích. Odvrácenou stranou úspor energie zateplením budov je často ztráta jejich autentického charakteru a tím i trvalejší hodnoty. Infekce zářivých barev a rozpustilých vzorů je v tradici české kutilské kultury šířena od domu k domu a ohrožuje cítění obyvatel i kolemjdoucích. Podívejme se, jak této infekci předcházet… Neděle 2. 10. v 15.00 na Horním náměstí. 

Josefův Důl

Průmyslové dědictví Josefova Dolu. Historie skláren Josefova Dolu je nedílnou součástí historického vývoje průmyslového dědictví sklářství v Sudetech. Procházkou provází autor knihy Průmyslový industriál Libereckého kraje historik architektury Lukáš Beran, majitelé skláren a architektka Petra Farářová Veselá. Sobota: 1. 10. v 10.00 před kostelem v Josefově Dole.

Liberec

Běh po schodech Vlasty Buriana pořádají v centru. Závodpo schodištích u rodného domu našeho nejoblíbenějšího komika v okolí Papíráku organizuje spolek Zbytek. Běžet může každý. Občerstvení, kapela, nedělní odpoledne. V jednom okruhu dlouhém 1 250 metrů vyběhnou účastníci 260 schodů nahoru a seběhnou 115 schodů dolů. Akce je vhodná pro širokou veřejnost, každý najde svoji kategorii. Neděle 2. 10. od 13.00 v Lucemburské ulici.

Frýdlant

Minulé i budoucí rekonstrukce. Komentované prohlídky rekonstruovaných staveb a náměstí. Jako první seznámí podrobně architekti Vladimír Balda a Jiří Janďourek s přípravou a průběhem rekonstrukce náměstí T. G. Masaryka: dokončené již před pěti lety. Následuje prohlídka Zámeckého pivovaru s Markem Vávrou, který se o obnovu zasloužil a vede ji ve spolupráci s památkáři. Během dne bude možné prohlédnout si obnovený Špitálek součást Městského muzea s připravenou informací o rekonstrukci objektu. V Klubu v čp. 74 na náměstí T. G. Masaryka pak bude možné mezi 11.00 12.00 diskutovat o prostoru náměstí. Sobota 1. 10. v 10 hodin u kašny na náměstí T. G. Masaryka, ve 13 hodin Zámecký pivovar.