Eva Rydlová si migrujících žab všimla pořádně v roce 2012. Skákaly přes silnici, přes parkoviště, nejvíce jich bylo na otočce autobusu.

„Ten rok bylo na úseku hlavní silnice kolem parkoviště, ploše parkoviště a otočky autobusu a silnice pod Lesní chatou na dvě stě rozježděných párů nebo jedinců, tenkrát jsem počítala fleky na silnici. Loni přešlo hodně žab v noci a taky možná jejich počty byly menší vzhledem nešťastnému předchozímu roku," vypráví Eva Rydlová.

Žabí samičky putují se samečkem na zádech z luk a močálů do nádrže, kde kladou vajíčka.

Záchrana

Ovšem zapomněla, že jich také pár zachránila. Právě v loňském roce začala místa, jak sama říká „monitorovat", a tak přišla na to, že žáby jsou nejaktivnější do ranních 9 hodin a večer pak po 18 hodině.

„Migrují z luk a bažin k nádrži, vzdušnou čarou. Velký kus přes silnici, přes centrální parkoviště ke stánku a pak na otočku," přiblížila cestu zamilovaných obojživelníků. Kolik jich loni přenesla? „Zapomněla jsem počítat. Ale určitě třicet párů jich bylo."

Pomoc odborníků

Před letošní migrací žab se rozhlížela, kdo by jí se záchranou vlhkých tvorů pomohl. A narazila na odborníky z řad Armillaria Liberec, Základní organizace Českého svazu ochránců přírody, kteří přepravu žab v období migrace organizují v regionu.

Právě předsedkyně ekocentra Armillaria Květa Morávková je pak hlavní rádkyní Evy Rydlové. „V Bedřichově nejdou zábrany použít hned z několika důvodů. Ropuchy táhnou k nádrži hned z několika stran. Parkoviště stojí na místě, kudy vede jejich cesta, což by dnes již neprošlo. Navíc ropuchy se pohybují skoro dvakrát pomaleji než takový skokan," vysvětlila Morávková, proč se v Bedřichově musí žáby přenášet.

Rydlová odhaduje, že v případě optimálních podmínek přejde přes silnice a parkoviště v Bedřichově až šedesát žab denně. „Migrace trvá jeden až čtyři týdny, podle počasí. Kvůli teplu možná začne i dříve a déle potrvá," říká s tím, že každá pomoc je vítaná.

Odborníci v posledních letech varovali před záchranou žab nesmyslným plněním do kbelíků. Žábám hrozila nejen onemocnění a stres, ale i úrazy či toxikace.

„Proto se musí dodržovat jisté zásady. Třeba žáby nesmí být na sobě kromě páru. V kyblíku je mám jen na dně a na kole je pomalu převezu a vypustím v zadní části nádrže," říká. Cestu mají za sebou do pěti minut a podle zachránkyně tak ani netrpí ani přílišnou dávkou stresu.

Loni začalo tažení žab v Bedřichově kolem 20. dubna, letos kvůli teplu očekávají dřívější začátek.

Dobrovolníci?

Ještě loni Eva Rydlová zachraňovala ropuchy v Bedřichově sama. Již nyní ale po obci visí letáčky s tím, že hledá dobrovolníky. „A už dva mám," usmívá se. A nemusí nám pomáhat jen místní, může se zapojit i ten, kdo přijede třeba z Liberce na kole. Stačí se jen přihlásit," doplňuje energická žena.

A jak se přihlásit? Přímo u Evy Rydlové na mail eva.rydlova@volny.cz, nebo telefon 483 380 109.