Před strašákem zvaným elektronická evidence tržeb (EET) se rozhodl Liberecký kraj chránit ty nejmenší živnostníky. Tento týden zastupitelé schválili návrh novely, podle které by z EET byli vyjmuti podnikatelé, jejichž roční obrat je menší než deset miliónů korun. Novelu musí ještě schválit Poslanecká sněmovna.

„Samozřejmě podporujeme boj proti daňovým únikům a snahu snížit počet černých pasažérů v daňovém systému považujeme za oprávněnou, nicméně se obáváme, že dopad zákona může být pro především na malé živnostníky a poskytovatele služeb až likvidační," vysvětlil hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

S jeho slovy souhlasí i provozovatel oblíbené liberecké hospůdky Tatáž pakáž Tomáš Březovský.

„Nejvíce to odnese zákazník, který si za pivo zaplatí třeba i padesát korun," upozornil Březovský. Podle něj myšlenka EET není špatná, ale pro některé malé hospůdky může být zavedení systému konečná. „Jediný, koho se nedotkne, budou řetězce," dodal hospodský. Podle něj se může stát, že řada malých podniků skončí a jejich zaměstnanci poputují na úřad práce.

V novele kraj navrhuje, aby povinnost podléhat současnému návrhu EET byla omezena pouze na měsíční plátce DPH a ti, kteří jimi nejsou, by této povinnosti nepodléhali. „Právě tito drobní živnostníci v menších obcích zajišťují základní služby, jedná se například o provozovatele malých obchodů a restaurací," dodal Půta.

Novelu na kraji podpořilo třicet dva zastupitelů, zdrželo se jich šest, dva nehlasovali. Jak upozornil předseda Starostů a nezávislých (STAN) Petr Gazdík, návrh odsouhlasili i dva zastupitelé za ČSSD, která EET podporuje. Podle něj by si tak vedení vládních stran mělo uvědomit, že v tomto případě narazí na odpor nejen občanů, ale i vlastních straníků.

Jak uvádí na svých stránkách Asociace malých a středních podniků a živnostníků, systém EET bude zaváděn postupně. Nejprve by se do něj měly na začátku prosince zapojit hotely a restaurace. Asociaci se podařilo vyjednat také snížené DPH u stravovacích služeb nebo příspěvek pět tisíc pro fyzické osoby na zavedení systému.