Pokud jste si z lesa přinesli nějaké houbařské úlovky, měli jste obrovské štěstí. Jak totiž potvrdila Tereza Tejklová z mykologické poradny Muzea východních Čech v Hradci Králové, nynější počasí houbám neprospívá.

Teploty ke třicítce, sucho – to je kombinace, která houbám nyní vůbec nepřeje.

„Pravda, rostou muchomůrky šedivky, ale ty nedoporučujeme sbírat. Najdete je především v jehličnatých lesích a rostou právě nyní, i když je v lese poměrně sucho a ostatních hub poskrovnu. Ale ti, kteří nemají s houbami větší zkušenosti, si musí dát pozor. Je možné, že si šedivku houbař splete s muchomůrkou tygrovanou a ta je prudce jedovatá," varuje Tereza Tejklová.

Jak dodala, ještě není všem dnům konec. Sezona nekončí.

„Začínají se objevovat lišky obecné, které jsou pro svoji chuť a hlavně žlutou plodnici velice ceněné," doplnila Tereza Tejklová. Sem tam rostou růžovky, tedy muchomůrka růžovka, často nazývaná masák. A proč zrovna masák? Růžovka je jednou z nejlepších jedlých hub. Masák je chutný například jen osmažený na másle či sádle s kmínem a solí. Podle odborníků se hodí také do polévek. Chutí pak opravdu připomíná smažené maso. Jediným mínusem této houby je, že není příliš dobrá, když se usuší.

Podle Terezy Tejklové je v současné době větší naděje najít houby třeba v parcích, na okrajích lesů, v okolí potoků či rybníků, protože se tam drží vlhkost. „Obecně na Hradecku rostou houby spíše na západním okraji regionu. Šanci na plný košík mají tedy houbaři v současné době na Chlumecku," uvedla Tereza Tejklová.

Ale pokud máte dovolenou a chcete ji prožít v Čechách, pak má pro vás Tereza Tejklová další tip. „S ostatními mykology si vyměňujeme zprávy. Jak jsem od nich slyšela, nejvíc teď prý houby rostou na Vysočině a na Šumavě," dává naději Tereza Tejklová.