Zákon přitom vyžaduje zveřejňování zakázek na služby až od dvou milionů a u staveb dokonce až od šesti milionů korun. Stále častěji kraj využívá také elektronických aukcí. Počítá s nimi i nová směrnice o zveřejňování zakázek, která začne platit od 1. října stejně jako nový zákon. ČTK to řekl náměstek hejtmana Marek Pieter (Starostové pro Liberecký kraj).

Nová krajská směrnice o zadávání veřejných zakázek vychází podle Pietera z dobrých zkušeností předchozího období. Novinkou v zákoně i nové liberecké směrnici je, že u vybraných služeb nebude rozhodujícím kritériem nejnižší cena. "Musí se stanovit kvalifikační kritéria, která se vyhodnotí," řekl. Platí to zejména pro projekční služby, stavební dozor, služby ve zdravotnictví nebo sociální sféře. Liberecký kraj také ponechává u zakázek hodnoticí komise, přestože nový zákon už je nevyžaduje. "Praxe, kdy jsou tam odborníci, se nám osvědčila, a proto v ní chceme pokračovat," řekl náměsek.

Za končící volební období realizoval Liberecký kraj 299 zakázek v odhadované hodnotě 1,948 miliardy korun. Díky veřejným soutěžím zlevnily na 1,492 miliardy korun, to je téměř o čtvrtinu. Kraj šetří podle Pietera také centrálními nákupy a elektronickými aukcemi. "Aukce využíváme pro nákup tonerů, kancelářských a hygienických potřeb, využíváme je ale také pro nákupy příspěvkových organizací, kdy kraj vystupuje jako centrální zadavatel," řekl. Naposledy tak nakupoval průmyslové pračky nebo myčky pro více organizací najednou. U takových zakázek už podle něj nemusí být rozhodující jen nejnižší cena, ale záleží také na provozních nákladech.