„Data z několika zemí nám dávají jasný obraz viru, toho, jak se chová a jak ho zastavit. Víme, že covid-19 se šíří rychle. Víme, že je desetkrát smrtelnější než virus, který způsobil chřipkovou pandemii v roce 2009,“ uvedl šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus na virtuální tiskové konferenci v Ženevě. Prasečí chřipka si v letech 2009 až 2010 vyžádala asi 18 500 obětí.

Česko zvýšilo počet testů na koronavirus.
Historie nás varovala, úder a vývoj epidemií lze těžko předvídat. I u koronaviru

Šíření koronaviru, kterému podlehlo už 115 tisíc lidí, tak bude podle šéfa WHO možné zcela zastavit pouze „účinnou a bezpečnou“ vakcínou. „Éra globalizace znamená, že riziko opětovného zanesení a propuknutí covid-19 bude trvat. Nakonec bude k úplnému zastavení přenosu nutné vyvinout účinnou a bezpečnou vakcínu,“ uvedl.

Ochrana zdraví na prvním místě

Poznamenal, že evropské státy, které zvažují postupně uvolňovat opatření, by měly v první řadě myslet na ochranu zdraví obyvatel, a doplnil, že jakékoliv uvolňování musí být pomalé a kontrolované.

Rozhovor s psycholožkou Hanou Jahnovou.
Únava, vyčerpání. Od světové války jsme nic takového nezažili, říká psycholožka

Americký novinář šéfa WHO na brífinku požádal o komentář ke zprávám, že americký prezident Donald Trump zvažuje tento týden zastavit příspěvky WHO. Tedros Adhanom Ghebreyesus uvedl, že s Trumpem hovořil před dvěma týdny. "Co vím je, že nás podporuje, a doufám, že financování WHO bude pokračovat. Máme velmi dobrý vztah a doufám, že to tak bude i nadále," řekl.