Dnes osmadvacetiletá Annie (jméno bylo upraveno, pozn. red.) je jedním z milionů lidí, kteří v uplynulých letech prodělali onemocnění covid-19. Když se v březnu 2020 nakazila, nemoc u ní měla obvyklý průběh, který zahrnoval vysoké horečky, ztrátu chuti a čichu i obtíže s dýcháním.

Po několika měsících se zdálo, že mladá žena je na dobré cestě k úplnému uzdravení. Pak ale přišlo dlouho odkládané setkání s rodinou… „Slyšela jsem hlas svého otce. Člověka, který na mě mluvil, jsem ale nepoznávala, byl pro mě cizím,“ vzpomíná Annie na náročné chvíle.

Poškození mozku odhalené u pacienta nakaženého koronavirem
Koronavirus má vážné dopady i na mozek. Pitvy odhalily děsivá poškození

Podobnou zkušenost mají i další lidé, kteří v minulosti prodělali covid-19. Proč tomu tak je, zjišťovali autoři nové studie, která byla nedávno zveřejněna v odborném časopisu Cortex.

„Tváře jsou v mé hlavě jako voda. Zapamatovat si je je pro mě těžké. Je to jako byste člověku, který neumí čínsky, jednou ukázali nějaký znak a pak hned chtěli, aby ho nakreslil,“ popisuje Annie. Živí se jako umělkyně na volné noze, s problémy se tak potýká i v práci. „Když jsem dříve malovala obraz, stačilo mi, když jsem se na objekt svého zájmu podívala třeba jednou za 15 či 30 minut, nyní se na něj musím dívat prakticky neustále,“ dodává. 

Mladá žena se přitom nepotýká jen s obličejovou slepotou (neurologická porucha známá též jako prosopagnosie, kdy postižený nerozeznává tváře), ale i dlouhodobou únavou, problémy se soustředením, problémy s rovnováhou a častými migrénami. A ani tady výčet nekončí… Annie má rovněž problémy s orientací ve známém prostředí, takže se v minulosti při přeparkovávání svého auta musela spoléhat na špendlíky na Google Mapách, upozorňuje server Science Alert

Prodělala mozkovou mrtvici? 

„Kombinace prosopagnosie a horší orientace ve známém prostředí, kterou trpěla Annie, nás zaujala. Tyto dva příznaky se totiž často společně vyskytují u lidí, kteří utrpěli poškození mozku, nebo mají nějaký vývojový deficit,“ vysvětluje jeden z autorů studie, neuropsycholog Brad Duchaine. „Společný výskyt obou příznaků je pravděpodobně způsoben tím, že tyto schopnosti ovlivňují sousedící oblasti mozku ve spánkovém laloku,“ upozorňuje Duchaine. 

Covidové oddělení nemocnice v západočeských Domažlicích
Bojovali s covidem. Řada lidí má rok po nákaze poškozené orgány, zjistila studie

Pokud jde o konkrétní příčinu problémů mladé ženy, stále zůstává poměrně dost prostoru ke spekulacím. Kvůli potížím se zdravotním pojištěním totiž Annie nepodstoupila magnetickou rezonanci. „Jako příčinu jejích příznaků tak nelze vyloučit mozkovou mrtvici. Zejména pokud přihlédneme k důkazům, které svědčí o vyšším riziku prodělaní mrtvice u lidí, kteří se v minulosti nakazili covidem-19,“ varuje studie, na níž Duchaine spolupracoval s neuropsycholožkou Marií-Luisou Kieselerovou. 

Vědci tak sice nezjistili, jak mohl covid-19 způsobit mladé ženě takto rozsáhlé potíže, přesto jsou s výsledky svého bádání spokojeni. „Naše studie upozorňuje, že covid-19 může lidem způsobit problémy s rozpoznáváním obličejů a orientací ve známém prostředí. Této skutečnosti by si měli být lidé vědomi, zejména pokud pracují ve zdravotnictví,“ uzavírá Duchaine.