V ČLÁNKU NAJDETE
Dobré trávení je pro spokojený život zásadní. Mikrobiom střev (střevní mikrobiom označuje všechny mikroby ve střevech a je nepostradatelný pro normální fungování těla – pozn. red.) však bývá často narušený nezdravým životním stylem, nevhodným stravováním a množstvím antibiotik, která se do těla dostávají i prostřednictvím masa z hospodářských zvířat.
Zničený střevní mikrobiom pak může být příčinou různých alergií, atopických ekzémů a dalších zdravotních problémů.
Ke správnému fungování střev přitom může napomoci zelenina, o kterou v tomto období není nouze - cuketa.
Střevní mikrobiom:
Zelenina plná cenných látek
Cuketa má celou řadu léčivých schopností. Zbavuje tělo zánětů, zlepšuje špatné trávení, pomáhá snižovat hmotnost, udržuje zdravý krevní tlak a chrání před rakovinou.
Například draslík, který cuketa obsahuje, pomáhá z těla odplavit přebytečnou vodu i nežádoucí soli. Je důležitý také pro správnou funkci nervového a svalového systému a pro činnost srdce.
Cuketa je plná vitamínů, minerálů a rostlinných sloučenin, které jsou prospěšné pro lidské zdraví. Ze základních živin (takzvaných makronutrientů; pozn. red.) jedna střední cuketa obsahuje:
- 33 kalorií
- 2,3 gramů bílkovin
- 2 gramy vlákniny
- 6 gramů sacharidů
Abyste z cukety získali všechny zdravé látky, neloupejte ji. „Slupka cukety obsahuje velké množství vitaminu C a B6, takže ji před vařením jen jednoduše omyjte. Když cuketu nakrájíte na plátky, sotva si slupky všimnete. Má velmi jemnou chuť,“ doporučuje na webu Cleveland Clinik dietoložka Lara Whitson.
Cuketa hojí a čistí střeva
Na střeva má cuketa doslova léčivý účinek. Obsahuje totiž slizy, které působí hojivě na střevní stěny a regenerují střevní výstelku.
Lidé, kteří mají problémy se střevy, by proto měli jíst cukety co nejčastěji. Střevní sliznice totiž působí jako velmi důležitá obranná imunitní hráz před nemocemi. Ve střevech je přítomno dokonce 70 procent buněk našeho imunitního systému.
Nahrává se anketa ...
Ke zlepšení imunity napomáhá například vitamin A, který cuketa obsahuje. Ten chrání před volnými radikály, bakteriemi i viry a zajišťuje zdravý střevní mikrobiom.
Při tepelné úpravě cukety ji poduste s troškou oleje, abyste dosáhli optimálního vstřebávání vitaminu A, který obsahuje. Pokud ji okořeníte čerstvými bylinkami, které chuť cukety zvýrazní, prospějete střevní mikroflóře ještě víc.
Cuketa zatočí se zácpou
Cuketa odvodňuje, odkyseluje a detoxikuje střeva. Zlepšuje také peristaltiku střev (pohyb potravy a odpadních látek skrze trávící systém; pozn. red.), takže zmírňuje zácpu.
Protože cuketa obsahuje málo kalorií, zato ale hodně vody a vlákniny, je skvělá pro ty, kdo chtějí snížit svou tělesnou hmotnost. „Vláknina také hraje důležitou roli při trávení,“ uvádí zdravotnický web MD. Zároveň je tato zelenina bohatá na bílkoviny při minimálním obsahu tuku. Pokud tedy zařadíte cuketu do svého jídelníčku, budete se cítit déle sytí a nadbytečná kila se vám podaří shodit snadněji.
Vláknina z cukety pomáhá zažívání
Jak už bylo výše uvedeno, cuketa je dobrým zdrojem vlákniny; středně velký plod obsahuje asi 2 gramy. „Vláknina je zdrojem potravy vašeho střevního mikrobiomu. Pomáhá udržovat správnou rovnováhu ‚dobrých‘ a ‚ špatných‘ bakterií, abyste byli zdraví,“ vysvětluje dietoložka Lara Whitson.
Americká studie z roku 2017 pod vedením Diane Quagliani se zaměřila na příjem vlákniny. Přestože si většina lidí myslí, že konzumuje dostatek vlákniny, studie ukázala, že pouze asi 1 z 20 lidí v USA má dostatek vlákniny.
Tato živina je přitom doslova klíčem ke zdravým střevům. Pomáhá vyhnout se zažívacím problémům, jako je zácpa a nadýmání. Díky udržování pohybu střev může dokonce snížit riziko rakoviny tlustého střeva.
„Cuketa obsahuje 94 % vody a rozpustnou i nerozpustnou vlákninu. Výsledkem je, že nám cuketa pomáhá, abychom zůstali hydratovaní a nabízí oba typy vlákniny podporující střeva,“ přibližuje web Zoe, který se zaměřuje na zdravý životní styl.
„Rozpustná vláknina vyživuje zdravé bakterie ve střevě, což může pomoci snížit výskyt střevních poruch, jako je syndrom dráždivého tračníku a Crohnova choroba. Nerozpustná vláknina zase pomáhá zvětšovat objem stolice a usnadňuje trávení,“ upřesňuje web Holland Barrett, zaměřený na zdraví.
Cuketové projímadlo
Recept na přírodní cuketový „čistič střev“, který můžete používat po celou letní sezónu, přinesl web Léčíme přírodou.
Cuketovo-lněnou směs konzumujete nejlépe večer, ráno je pak úspěch zaručen.
Ingredience:
- 3 lžíce nahrubo nastrouhané cukety
- 1 lžička lněného semene
Postup:
- Cuketu podusíme s troškou vody doměkka.
- Poté odstavíme a přidáme lněné semeno.
- Vše necháme 10 minut odpočívat a následně sníme.
Jak udržet zdravý mikrobiom
- Dbejte na rozmanitou stravu. Zejména luštěniny, ovoce a zelenina obsahují hodně vlákniny, a mohou tak podporovat růst prospěšných bifidobakterií (druh probiotik; jedná se o bakterie, které podporují zdravé trávení a imunitní systém).
- Jezte fermentované potraviny. Jogurty, kvašené mléčné výrobky a kvašená zelenina podporují růst užitečných laktobacilů a potlačují množení nežádoucích druhů.
- Přijímejte potraviny s obsahem prebiotik. Patří k nim například banány, jablka, artyčok, chřest, cibule nebo česnek.
- Vybírejte celozrnné potraviny. Díky vysokému obsahu vlákniny pozitivně ovlivňují střevní peristaltiku a přispívají ke správné funkci střev.
- Antibiotika užívejte pouze v nezbytných případech, vždy na doporučení lékaře.
Zdroj: Dr. Max
Co jíst a pít, abyste se cítili dobře a podpořili své zdraví? Tomuto tématu se věnujeme pravidelně. Přečtěte si další články níže: