Presbyopie, dříve nazývána také jako stařecká vetchozrakost, komplikuje vidění na blízko. Abychom dokázali zaostřit na předměty v blízkosti oka, musí naše čočka přizpůsobit svůj tvar. Jenže s rostoucím věkem ztrácí svojí přirozenou elasticitu. Právě proto je pro čtyřicátníky a výše stále obtížnější přečíst si třeba složení potravinářských výrobků psané titěrným písmem.

Dosud existovalo pouze jediné řešení: korekční brýle. Všichni ti, co již vetchozrakostí trpí, by mohli těm šťastnějším vyprávět, kolikrát si je je třeba nasadit a sundat třeba při drobných domácích pracích. S brýlemi pak sice dokážete číst, ale vzdálenější předměty jsou rozmazané. A a rostoucím věkem se samozřejmě i častěji zapomíná…

Roušky a respirátory by měly být označeny příslušnou certifikací.
Až pětadvacet použití. Vědci odhalili, jak dekontaminovat respirátory

Loni na podzim ale americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) schválil inovativní oční kapky s názvem Vuity od společností Allergan. Jak informovala americká televize ABC, výrobek obsahuje látku pilokarpin, která se získává z listů jihoamerické tropické rostliny Pilocarpus jaborandi. Tato látka se již běžně používá při léčbě glaukomu, zeleného zákalu, a pacienti ji dobře snášejí.

Její další výzkum ukázal, že pilokarpin je schopen rovněž stáhnout zornici, a zlepšit tak vidění na blízko. Následně klinické studie fáze 3, tedy fáze poslední a nejdůležitější, ukázaly, že kapky s pilokarpinem jsou díky tomu opravdu užitečné při korekci presbyopie.

Zlepšení už po 15 minutách

Studie se účastnilo 750 pacientů ve věku 40 až 55 let trpících vetchozrakostí. Po dobu 30 dnů polovina z nich užívala novátorské kapky a zbytek placebo. Pacienti, ani vědci dohlížející na test nevěděli, které kapky účastníci dostávají. Výsledky poté jasně ukázaly, že pouhá jedna kapka léku zlepší vidění na blízko. Žádné takové zlepšení nebylo pozorováno ve skupině s placebem.

Účinek kapek byl patrný už po 15 minutách a trval následujících šest hodin.

Plánovaný rozvoj centrální zóny brněnského Technologického parku.
Brno mu vděčí za reputaci. Technologický park láká chytré hlavy třicet let

U účastníků studie nebyly pozorovány žádné závažné vedlejší účinky. Pouze u malého procenta byly zaznamenány bolesti hlavy a červené oči. Veledůležité rovněž bylo, že kapky nijak neovlivnily vidění do dálky.

Vzhledem k věku respondentů jsou kapky americkým úřadem doporučeny osobám s mírnou až středně těžkou presbyopií ve věku 40 až 55 let. U starších lidí už nemusí být dostatečně účinné. Lék také nepomáhá při jiných očních onemocněních, jako je krátkozrakost, dalekozrakost nebo astigmatismus.

Kapky jsou v USA k dostání na předpis už od prosince. Balení, které by mělo uživateli vydržet měsíc, vyjde na 80 dolarů, tedy necelých 1700 korun. ABC upozornila, že další podobné přípravky zlepšující zrak jsou také již ve fázi klinických zkoušek.