Pampelišky nejsou jen obtížný plevel

Pro většinu lidí jsou pampelišky jen běžným plevelem, a pokud o nich přemýšlejí, pak většinou jen uvažují, jak se jich navždy zbavit. Pampelišky jsou však mnohem víc než jen obtížný plevel.

Rostlinky s rozcuchanými žlutými kvítky jsou z čeledi hvězdnicovitých a patří mezi důležité zdroje potravy pro včely a mnoho dalších opylovačů. Pampeliška je jedlá od květu až po kořen a stejně tak je i zdravá. Oplývá vitaminy A, C a K, je dobrým zdrojem vápníku, draslíku, železa a manganu, má nízký obsah kalorií a je bohatá na sacharidy a vlákninu.

Pampeliškový kořen pro očistu těla:

Zdroj: Youtube

„Stejně jako jiná tmavá listová zelenina jsou listy pampelišky bohaté na riboflavin, tedy vitamín B2, a vitamín A. Jeden šálek listů pampelišky obsahuje téměř dvakrát více železa než špenát a více než 500 procent vašeho denního příjmu vitaminu K, který může hrát roli roli v boji proti Alzheimerově chorobě,“ informuje web Michiganské státní univerzity.

Pampelišky také zlepšují zdraví kostí, pomáhají při poruchách jater a kontrole cukrovky, napomáhají trávení a mohou pomoci předcházet infekcím močových cest. Pampelišky mají také četné výhody pro pokožku, krevní tlak a imunitu.

Květy pampelišky zase obsahují vysoké hladiny polyfenolů, antioxidantů a mají protizánětlivé a antiangiogenní vlastnosti. Odedávna se používaly k léčbě zánětů, zduření lymfatických uzlin, cyst či abscesů a pomáhaly k detoxikaci ledvin a jater.

Účinnými látkami oplývá i podzemní část pampelišek. V některých studiích bylo prokázáno, že extrakt z kořene bojuje proti určitým typům rakoviny. „Extrakt z kořene pampelišky indukuje ,buněčnou smrt‘ u agresivních buněk kolorektálního karcinomu,“ uvádí studie z roku 2016.


Nahrává se anketa ...

Kdy a jak sbírat pampelišky

Protože pampelišky kvetou jen po dobu několika jarních dnů, neměli bychom s jejich sběrem otálet.

Potřebujeme k tomu slunečný den, aby byly květy otevřené. Někdo radí sbírat pampelišky po ránu, někteří bylinkáři dávají přednost sběru v časném odpoledni po odpaření rosy a plném rozevření květů. Pomocí prstů jemně vytáhněte žlutou hlavičku květu ze stonku, nebo použijte nůžky.

Všechny části podbělu obsahují množství slizu, což je látka, která zklidňuje zanícené tkáně v ústech, krku a dýchacích cestách
Žluté kvítky účinně léčily lidi od pradávna. Mohou však být i nebezpečné

Listy se sklízejí stejně snadno, lze je sbírat ručně nebo nastříhat. „Doporučujeme sklízet malé, mladé listy, budou křehké a méně hořké,“ píše server Happy On The Homestead, který se zaměřuje na rady pro venkovské domácnosti.

Sklízejte pampelišky pouze v místech, která nebyla ošetřena chemikáliemi, jako jsou hnojiva, herbicidy nebo pesticidy. Vyhněte se také oblastem s velkým provozem, jako jsou silnice, stezky, nebo oblasti, kam chodí na vycházky pejskaři. Před přípravou květy, listy i kořeny vždy omyjte.

Sklízení kořenů pampelišky dá trochu více práce, protože mohou sahat hluboko. Kdo chce mít v kořenech co nejvíce účinných látek, vypraví se na ně ještě předtím, než pampeliška rozkvete, můžete je však sklízet i během roku.

„Pomocí vidlí či rýče jemně nakypřete půdu a vytáhněte celou rostlinu. Setřeste hlínu, oddělte kořen od listů a důkladně jej vydrhněte ve vodě kartáčkem,“ radí Happy On The Homestead.

K sušení se hodí jen některé květy

Sušení pampelišek je skvělý způsob, jak využít jejich výživné a léčivé vlastnosti i na podzim a v zimě, kdy čerstvé rostliny nejsou k dispozici.

V případě květů je k sušení vhodné sbírat jen hlavičky, které se rozvinuly jen tak, že v jejich středu zůstala zřetelná korunka. Plně rozvité a opylené květy by při sušení mohly začít tvořit semena.

Pampelišky můžeme usušit i v elektrické sušičce, případně v troubě. Doporučená teplota je 45 až 48 stupňů Celsia, aby se nezničily prospěšné látky. Doba sušení činí přibližně šest hodin, pokud pampelišky předem omyjete, bude sušení trvat déle.

Sušení květů není složité. Kdo preferuje ekologický přístup, usuší je na vzduchu. Květy jemně rozdrťte, rozložte na papír, na rám s napnutou sítí či záclonou, nebo na čistý hladký povrch a nechte sušit na vzdušném suchém místě.

Bylinkáři se však rozcházejí v názoru, zda je lepší nechat květy na přímém slunci, nebo raději na místě chráněném před světlem, například na půdě.

Důkladně usušené květy skladujte ve vzduchotěsné nádobě v tmavé místnosti.

Sušení pampeliškových listů a kořenů

Sušit se dají i listy pampelišek. Nejlépe vysychají rozležené v tenkých vrstvách ve stínu a na větraném místě. Listy průběžně otáčíme a dbáme, aby neztmavly a zachovaly si svou svěží zelenou barvu. Usušené listy uskladníme ve vzduchotěsné nádobě na suchém a tmavém místě.

Procházet se na jaře přírodou a hledat bylinky je hluboce relaxační činnost. A když si je i nasušíte, můžete během roku většinu zdravotních problémů vyřešit přírodní cestou
KVÍZ: Znalosti, které umí léčit. Poznáte jarní bylinky podle fotek a nápovědy?

Kořeny před sušením pořádně omyjte kartáčkem a silnější kořeny pokrájejte. Sušit je můžeme několika způsoby.

  • Kořeny nakrájejte na tenké proužky a položte na tác sušičky nebo na plech do trouby. Nastavte teplotu 50 stupňů Celsia a sušte, dokud kousky nebudou křehké na dotek. Pokud by nebyly pořádně suché, mohly by po uskladnění plesnivět.
  • Jednotlivé kořeny svažte a zavěste na chladné a suché místo, kde proudí vzduch. „Nechte kořeny schnout na vzduchu, dokud nezkřehnou. V závislosti na podmínkách to může být několik dní až několik týdnů,“ uvádí web Happy On The Homestead.
  • Po zaschnutí nakrájejte kořeny na menší kousky. Ze sušených kořenů můžete namlít prášek, který bude mít zajímavou lehce nahořklou chuť.