CO SE V ČLÁNKU DOČTETE:
„Prastaré obilí“ nemá lepek
I když to dnes tak nevypadá, pohanka u nás patřila k tradičním a velmi rozšířeným plodinám. Nejstarší nálezy dokládající její pěstování objevili archeologové v okolí Opavy, v Prunéřově, Starém Jičíně a Uherském Brodu.
Ve světě se pohanka pěstovala už před osmi tisíci lety, proto se jí někde říká prastaré obilí. Ze své původní domoviny v Himálaji se rozšířila i do dalších končin a ve 12. století ji poznali i lidé v Čechách a na Moravě. Přivezli ji tatarští nájezdníci, kteří bojovali ve službách Mongolů. Při nájezdech do Evropy vozili pohanku v kožených vacích zavěšených na sedlech.
„Češi tuto plodinu pojmenovali právě podle ,pohanů’, kteří ji používali jako potravu pro sebe i jako píci pro koně,“ vysvětluje web Vše o Tatarech.
Nahrává se anketa ...
Pohanka byla nenáročná na pěstování, takže se u nás brzy rozšířila a zařadila se mezi oblíbené potraviny. Lidé si z ní vařili kaši a z mouky pekli chleba a placky. Od 18. století však její obliba a pěstování začaly upadat. Pohanku zkrátka vytlačily výnosnější plodiny jako jsou pšenice či žito.
Ve dvacátém století se navíc začala pole hnojit dusíkatými hnojivy, díky nimž se zvýšila produkce pšenice a kukuřice. Pohanka se tak v řadě zemí ocitla u zemědělců i strávníků na okraji zájmu.
I když se o pohance hovoří jako o prastarém obilí, ve skutečnosti s obilím nemá vůbec nic společného. Pochází z rostliny Fagopyrum esculentum, která je příbuzná rebarboře a šťovíku. Semena ve tvaru jehlanu však mohou v potravě úspěšně zastoupit zrna pšenice. A dokonce se i podobně zpracovávají. Proto jsou označována za pseudocereálie.
Pohanka pomáhá cévám i játrům
Semena pohanky obsahují draslík, fosfor, vápník, železo, měď, mangan či zinek. Z vitaminů v nich najdeme cholin, rutin, tokoferol a vitaminy skupiny B.
„V případě rutinu je zajímavé, že v pohance je jej daleko více než ve většině ostatních běžných rostlinných potravin,“ připomíná portál Food Revolution Network, který se věnuje zdravým, etickým a udržitelným potravinám.
- Rutin léčí cévy, vrací jim pružnost a pomáhá předcházet kardiovaskulárním onemocněním. Má také protizánětlivé, protirakovinné a antioxidační účinky.
- Cholin regeneruje jaterní buňky po poškození chorobami a alkoholem. Pomáhá odbourávat nahromaděný tuk v játrech.
- Zinek posiluje obranyschopnost sliznic, zejména ve chřipkovém období. Snižuje tlak, hladinu cholesterolu, uklidňuje žaludeční a dvanáctníkové vředy a zmírňuje problémy křečových žil.
- D-chiro-inositol je jedinečný typ rozpustného sacharidu, který snižuje hladinu cukru v krvi a může být prospěšný při léčbě cukrovky. Pohanka je nejbohatším potravinovým zdrojem této rostlinné sloučeniny.
„Zdravotně je pohanka dobrým zdrojem bílkovin, obsahujících všechny esenciální aminokyseliny,“ uvádí web BBC GoodFood, který se zaměřuje na zdravou výživu.
Vláknina důležitá pro hubnutí břicha
Pohanka je také bohatá na rozpustnou i nerozpustnou vlákninu a rezistentní škrob, které jsou vemi přínosné pro zdraví střev. Vyživují totiž prospěšné bakterie, které žijí ve střevech. Vláknina je navíc pro tělo velmi důležitá, když chceme zhubnout nebo se zbavit tuku na břiše. Rozpustná vláknina pomáhá regulovat hormony podílející se na kontrole chuti k jídlu. Vláknina může snižovat apetit také zpomalením pohybu potravy střevem.
Navíc je pohanka doslova nadupaná antioxidanty, což pomáhá s udržováním rovnováhy imunitního systému. „Pohanka může také zlepšit stav cholesterolu. Protein v jejích semenech se váže s cholesterolem a brání jeho vstřebávání do krve,“ píše BBC GoodFood.
Skvělá potravina pro bezlepkovou dietu
Jak už bylo výše uvedeno, pohanka sice může nahradit některé obiloviny, ale nemá s nimi nic společného. Neobsahuje tak ani lepek. To je velmi dobrá zpráva pro nemocné celiakií.
Podle studie z roku 2022 s názvem Nutriční a bioaktivní vlastnosti pohanky a její potenciál pro vývoj bezlepkových produktů je tato plodina velmi vhodná při léčbě nemocí souvisejících se zdravím, podvýživou a celiakií.
„Jako bezlepkový produkt je pohanka dobrým zdrojem živin, bioaktivních složek, fytochemikálií a antioxidantů pro celiaky,“ píše se ve studii. Podle autorů nabízí pohanka mnohem více vlákniny, vitaminů a minerálů než rýžové produkty, které se často používají v bezlepkových receptech.
Sypaný pohankový koláč:
Pohanka na talíři
Pohanka se hodí do polévek, kaší, pomazánek, salátů, rizota i k zapékání. Pro potravinářské účely se nejčastěji pěstují dva druhy – pohanka obecná a pohanka tatarská.
Pohanku lze konzumovat na mnoho způsobů:
- Čerstvá nať obsahuje nejvíce léčivých složek, zvláště rutinu.
- Neloupaná semena lze použít k přípravě čaje nebo odvaru.
- Loupaná celá semena jsou ideální jako příloha k masným jídlům nebo zelenině.
- Drcená semena se hodí k přípravě kaší, dezertů nebo smoothie.
- Pohankové vločky jsou výborné pro přípravu zdravé a jednoduché snídaně.
- Pohanková mouka je zdravější náhradou klasické bílé mouky. „Je vhodná na pečení chleba, dalamánků a drobného sladkého pečiva. Lze ji také použít k zahuštění polévek nebo k přípravě palačinek a lívanců,“ uvádí portál Diastyl.
Jak vařit pohanku
- Světlou pohanku stačí jednou proprat v teplé vodě. Má-li barvu tmavě hnědou, důkladně ji promněte a vodu několikrát vyměňte.
- Pohanku poté uvařte ve vodě v poměru jeden díl pohanky a dva díly vody.
- Přiveďte vodu k varu, přidejte pohanku a trochu soli.
- Nechte znovu přejít varem a poté hrnec přikryjte. Snižte plamen na mírný a vařte asi 15 minut nebo do změknutí.
Pohankové karbanátky
Co budeme potřebovat:
- 1,5 hrnku pohanky
- 1 vejce
- 2 kusy cibule
- 2 stroužky česneku
- 200 gramů kysaného zelí
- sůl
- pepř černý (mletý)
- majoránka
- strouhanka (podle potřeby)
- olej (na smažení)
Postup:
- Pohanku uvaříme, necháme vychladnout a nasypeme ji do mísy.
- K pohance přidáme vejce, oloupané cibule nakrájené na kostičky, rozmačkaný česnek a nakrájené kysané zelí.
- Směs osolíme, opepříme, ochutíme majoránkou a přisypeme tolik strouhanky, abychom mohli vypracovat tvárné těsto.
- Z těsta vytvarujeme malé karbanátky, obalíme je ze všech stran ve strouhance, vložíme je do pánve s dostatečným množstvím rozehřátého oleje a usmažíme je z obou stran dozlatova.
- Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem. Zdroj: iGurmet
Shrnutí - co důležitého vyplývá z textu:
- Pohanka je skvělým zdrojem bílkovin i vlákniny. Prospívá našim cévám i střevům a pomáhá při hubnutí.
- Pohanka neobsahuje lepek. Díky tomu je cennou potravinou pro celiaky
- Pohanku lze konzumovat na mnoho způsobů. Hodí do polévek, kaší, pomazánek, salátů, rizota i k zapékání.
Co jíst a pít, abyste se cítili dobře a podpořili své zdraví? Tomuto tématu se věnujeme pravidelně. Přečtěte si další články níže: