Čtyřiatřicetiletý muž se v únoru pokusil provézt z Polska na Trutnovsko medikamenty s pseudoefedrinem za téměř 25 tisíc korun. V taxíku, který si najmul. Celníky na hranicích ale nezmátl. Auto si vytipovali a zastavili. Při kontrole dokladů zjistili, že jednou už pašeráka ve stejné situaci chytili - tedy v taxíku jako spolujezdce. V létě 2017. V batohu měl tehdy 12 tisíc tablet obsahujících pseudoefedrin.

Nyní nejprve odmítal, že by něco většího převážel. Celníci se speciálně vycvičeným psem ale brzy zjistili, že je to jinak. Pod předním sedadlem spolujezdce našli hnědou papírovou tašku omotanou potravinářskou fólií. Na otázku „Co je uvnitř“ dostali stručnou odpověď: „Jako minule, prášky, ale je toho míň." Další balík tablet omotaný potravinářskou fólií našli v jeho kapuci. „Jednalo se celkem o 3900 tablet léku Galpseud s obsahem pseudoefedrinu," oznámila Jitka Fajstavrová, mluvčí Celního úřadu pro Královéhradecký kraj.

Celníci vyhmátli muže také těsně před Vánoci. Tehdy se sedmatřicetiletým kolegou ukryl léky pro výrobu drog do dutin osobního auta. Opět je vyčmuchal služební pes. „Černý sáček obalený potravinářskou fólií, který obsahoval 6450 vyloupaných kusů léků Apselan," řekla mluvčí celníků Jitka Fajstavrová.

Léky s pseudoefedrinem ukryli do konstrukčních dutin vozidla, označil je služební pes.
Léky k výrobě drog schovali do blatníku. Pes je ale našel

Oběma nyní hrozí vězení. Policejní komisař je obvinil z trestného činu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy spáchaného ve spolupachatelství. „Mladší z dvojice měl za hranicemi nakoupit prekurzory za 60 tisíc korun a následně ukrýt ve vozidle s vědomím druhého muže, který poté řídil,“ upřesnil policejní mluvčí Lukáš Vincenc.

Mladší z pachatelů čeká na soud ve vazbě. „Vzhledem ke skutečnosti, že se svého jednání dopustil ve značném rozsahu, hrozí mu v případě odsouzení trest odnětí svobody od dvou do deseti let. Navíc byl za obdobnou trestnou činnost stíhán již v minulosti. Druhý obviněný je při vynesení odsuzujícího rozsudku ohrožen až pětiletým pobytem ve vězení. Stíhán je na svobodě,“ dodal policejní mluvčí Lukáš Vincenc.

Pašerák ukrýval svoji zásilku ve spodním prádle, v boxerkách.
Celníci se nestačili divit, léky na výrobu drog pašoval v boxerkách