Podle oficiální policejní zprávy vyšetřovatel z odboru obecné kriminality Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje předal státnímu zástupci návrh na zastavení trestního stíhání muže, který byl pár dní po útoku obviněn ze zločinu násilí proti úřední osobě a přečinu poškození cizí věci.

"Ze znaleckého posudku z oboru zdravotnictví vyplynulo, že muž nebyl v době činu příčetný a je zcela neschopen účasti v trestním řízení. Z důvodu jeho nebezpečnosti pro společnost znalec doporučil umístění do zabezpečovací detence," uvedla policejní mluvčí Iva Kormošová.

Zadržení pachatele na benzince v Trutnově
VIDEO: Střílečka v Trutnově. Krádež čtyř lahví limonády na pumpě se vyhrotila

Znalec z oboru balistiky potvrdil, že muž střílel ze samonabíjecí krátké expanzní pistole a opakovací pistolové kuše s integrovanou napínací pákou. Jednoranová pistolová kuše s integrovanou napínací pákou se našla spolu s náboji, šípy, zásobníky, nábojovým pásem s nefunkčními náboji, koženým páskem s atrapami nábojů, páčidlem, kovovými vrhacími hvězdicemi a noži v jeho autě. "Jelikož tyto věci byly vyhodnoceny jako zdraví nebezpečné, vyšetřovatel podal podnět k návrhu na jejich zabrání," dodala Kormošová.

Zdroj: Youtube

Zabezpečovací detence, kam má být podle soudního znalce pachatel umístěn, je nejtvrdším typem ochranného opatření. V systému trestů představuje krajní řešení. Soud ji nařizuje až ve chvíli, kdy jiná opatření, například ochranné léčení v psychiatrické léčebně, nepřicházejí v úvahu. Jedním z jejích úkolů je totiž chránit společnost před lidmi, kteří by při pobytu na svobodě byli nebezpeční, ale kteří kvůli nepříčetnosti nejsou trestně odpovědní. V České republice existují dva detenční ústavy - v Brně a Opavě.

Divoký incident se odehrál letos 18. března před čtvrtou hodinou ráno v Trutnově na čerpací stanici v Polské ulici u Lidlu. Muž si na pumpě vzal z chladícího pultu čtyři láhve limonád a bez zaplacení odešel. Když na výzvu prodavačky nereagoval, zavolala na linku 156. Muž zaútočil nejen na strážníky, ale i na jejich auto, které značně poškodil.

Pachatel strážníky nejdříve napadl slovně, poté na ně začal střílet. Strážníci střelbu opětovali. Muž skočil do auta a z místa odjel. Policistům se podařilo pachatele po několika set metrech dopadnout v Poříčí a zadržet. Kvůli zranění pachatele zavolali na místo záchranku, která ho převezla do nemocnice.

Z evidencí policisté zjistili, že muž není držitelem zbrojního průkazu a nikdy v minulosti nebyl trestán. Do nemocnice byl rovněž převezen s lehkým střelným zraněním jeden ze strážníků. V Trutnově takové drama nepamatují. Podle ředitele Městské policie Trutnov Radka Svobody šlo o vůbec první vážnější incident proti strážníkovi za dobu existence městské policie v Trutnově od roku 1992.