Je to zpráva, která rozhodně nepatří do černé kroniky a v záplavě těch špatných se o ní píše jedna radost.

Na silnicích Královéhradeckého kraje za celý měsíc duben nezahynul jediný člověk. Ještě přesněji, nulová bilance počtu mrtvých trvala celkem 35 dní: Od 30. března do 4. května, kdy v Náchodě zemřela 85letá žena poté, co ji srazilo osobní auto při couvání z parkoviště.

Pro srovnání, vloni v dubnu bylo v kraji obětí na životech pět.

„Dubnová nula nás velmi potěšila. Je to výsledek mnoha faktorů. Jednak řady dopravně bezpečnostních akcí policistů, jednak stále bezpečnějších aut, jednak i ukázněnosti samotných řidičů. Patří jim za to dík. Za to, že dodržují předpisy nikoliv kvůli hrozbě pokut a nejen poté, co o rozbalení 'mikrovlnek' slyší v rozhlase, nýbrž kvůli bezpečnosti," řekl mluvčí hradecké krajské policie Jan Čížkovský.

Při kontrolách milion

A připomněl, že přesto policisté při dubnových kontrolách na pokutách vybrali milion korun. V polovině případů šlo o překročení povolené rychlosti, platit ale muselo i přes 30 cyklistů.

Nulovou bilanci mrtvých na silnicích východním Čechám pokazil Pardubický kraj. V něm v dubnu zemřeli dva lidé, a to hned zkraje měsíce. V obou případech šlo o chodce. Nejdřív na parkovišti v Trnávce na Chvaleticku skončila pod koly kamionu 71letá žena. Hned druhý den pak střet s autem nepřežil 20letý mladík na obchvatu Nasavrk na Chrudimsku.

I dva mrtví za celé východní Čechy jsou ale relativně příznivá bilance. Třeba jen v září roku 2010 zemřelo na silnicích Pardubického kraje 11 lidí, během loňských letních prázdnin pak 14.

Naopak nula se na krajském měsíčním „účtu" obětí na životech objevuje zřídka. V hradeckém kraji se to před uplynulým dubnem naposledy podařilo vloni v březnu, předtím několik let ani jednou. V Pardubickém kraji nikdo za celý měsíc nezemřel v únoru 2010, pak vloni v únoru 2013 a pak ještě v listopadu.

„Naopak léto bylo vloni tragické. V červnu zahynulo osm lidí a v červenci šest. Když jsme vzápětí ohlásili masivní bezpečnostní akce a na silnice vyrazilo vše, co má ruce a nohy, následky nehod rapidně klesly," uvedla pardubická krajská policejní mluvčí Jitka Vavřinová.

Oběti na životech při nehodách

Celoměsíční rekordy obětí nehod od roku 2010, kdy vznikla krajská ředitelství policie v Hradci Králové a Pardubicích

Královéhradecký kraj

Nejvíce:

• březen 2012 9 mrtvých

• leden 2013 7 mrtvých

• srpen 2012 7 mrtvých

Nejméně:

• duben 2014 0 mrtvých

• březen 2013 0 mrtvých

Pardubický kraj

Nejvíce:

• září 2010 11 mrtvých

• červen 2013 8 mrtvých

Nejméně:

• listopad 2013 0 mrtvých

• únor 2013 0 mrtvých

• únor 2010 0 mrtvých

Zdroj: Policie ČR