Mezi dárků chtivými lidmi se však najdou i tací, kteří právě tento „mumraj" vyhledávají a hbitými prsty šátrají v kapsách nic netušících lidí, kterým poté u kasy zkazí radost z nakoupených věcí tím, že ti to ne a ne ve svých kapsách najít peněženku. Řeč je o kapesních zlodějích.

Obezřetnost 
se vyplácí

Na vzrůstající nebezpečí řádění kapsářů od poloviny minulého týdne upozorňuje policejní preventivně informační kampaň – Obezřetnost se vyplatí. Kampaň vznikla ve spolupráci Policie České republiky a dvou obchodních řetězců. „Je to reakce na každoroční případy krádeží. K těm dochází zpravidla v místech, kde se pohybuje větší množství lidí – v nákupních centrech, na tržnicích či v městské hromadné dopravě," řekla tisková mluvčí královéhradeckých krajských policistů Lenka Burýšková s tím, že právě s touto trestnou činností se policisté setkávají zejména v předvánočním období, kdy je předpoklad, že u sebe nosí lidé větší obnos peněz na nákup dárků.

Mluvčí sdělila Deníku i osobní zkušenost: „Na začátku akce jsem si všimla, že devět z deseti zákaznic mělo kabelky připevněné k vozíku. Na upozornění, že si je mají lépe hlídat, odpověděly, že si je hlídají držením. Neuvědomily si však, že zloději mohou tašku během okamžiku otevřít a vyndat z ní osobní věci."

I na tyto nešvary budou policisté kupující upozorňovat ve vybraných obchodních domech v Hradci Králové. „Součástí kampaně v našem krajském městě budou také letáky, plakáty nebo rozhlasové spoty," dodala mluvčí. Ke kampani se připojili policisté z Jičínska, Náchodska a také z Trutnovska