Testy DNA mluví jasně. Už samotný zločin, za který Petru Janákovou z Jilemnice odsoudil Krajský soud v Hradci Králové na třicet let vězení, byl šokující: mladá žena před dvěma lety chladnokrevně, střelou zezadu, zavraždila na Jičínsku kvůli penězům sběratele mincí. A vraždy dalších tří lidí plánovala.

Petra Janáková je už tři měsíce na svobodě, protože ještě ve vazební věznici v Hradci Králové otěhotněla. A to s vězněm, řekly testy DNA. Zprávu ve středu odpoledne zveřejnil web tn.cz. s odvoláním na neoficiální informaci Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS).

Petra Janáková byla odsouzená na třicet let za mřízemi kvůli loupežné vraždě. Teď se volně pohybuje na veřejnosti.
Vražedkyně se nechala přejmenovat. Zvedla už kotvy z Vrchlabí?

Výsledky genetických testů (kriminalisté 30. srpna, v den, kdy Janáková porodila svého syna, dítěti odebrali vzorky DNA) tak vyloučily verzi Janákové, která krátce po medializaci svého propuštění a těhotenství obvinila hned několik dozorců hradecké vazební věznice ze znásilnění.

Nepřichází v úvahu

Jeden z členů hradecké vazební stráže, se kterým se redakce Deníku spojila v červnu, v době propuštění Janákové z výkonu trestu, nad informací o otěhotnění Janákové ve vazbě nevěřícně kroutil hlavou: „To si absolutně nedokážu představit. V naší službě panuje velice pečlivý a tvrdý režim a skoro jistě takovou možnost můžu vyloučit. Každopádně během své poměrně dlouhé služby jsem u nás nic podobného nezažil,“ řekl tehdy Deníku jeden z dozorců hradecké vazební věznice.

Jak je to možné?

Středeční zpráva o prokázaném otcovství dítěte, počatého v hradecké vazební věznici, však opět klade otázku: Jak je možné, že podle znalců jednoznačně nebezpečná vražedkyně Janáková, která díky těhotenství mohla na více než rok (podle litery zákona) opustit vězení bez jakékoliv průběžné kontroly soudů a úřadů, mohla mít v přísném vězeňském režimu sexuální kontakt s jiným vězněm?

Na tuto a další otázky, které se v souvislosti s případem nabízejí, může ve čtvrtek odpovědět slíbené oficiální vyjádření Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Eskorta přivádí 16. října 2018 ke Krajskému soudu v Hradci Králové vražedkyni Petru Janákovou. S manželem se chystala usmrtit i další muže. Těm se však se štěstím podařilo vražedným plánům uniknout.
KOMENTÁŘ: Sperma jako propustka z vězení