Stát se to na konci tohoto týdne, mohl třem pohádkářům, kteří si vymysleli přepadení, hrozit kromě tučné pokuty i let v čertovském pytli.

Balamutit strážce zákona se totiž nevyplácí a jak říká staré české přísloví: „čiň čertu dobře, peklem se ti oplatí." První z výtečníků se na policisty obrátil v pátek 21. listopadu. „Dvaadvacetiletý mladík z Velkých Svatoňovic policistům tvrdil, že byl na cestě do práce v Trutnově nedaleko vlakového nádraží přepaden několika mladíky, kteří ho měli fyzicky napadnout a požadovat po něm vydání finanční hotovosti," uvedl trutnovský policejní mluvčí Udo Ertner.

Policistům již od první chvíle bylo jasné, že v celém udání něco „neštymuje". Mladíka totiž nejvíce zajímalo potvrzení, kterým ho měli strážci zákona omluvit u jeho zaměstnavatele. Po několika hodinách skutečně vyšlo najevo, že si mladík protiprávní jednání  zcela vymyslel.

Druhou vymyšlenou loupež zadokumentovali policisté ve středu 26. listopadu. Pětadvacetiletá žena policistům oznámila, že ji ve Vrchlabí přepadl neznámý mladík. „Měl ji násilím připravit o šest tisíc korun," informoval Udo Ertner. I v tomto případě se posléze ukázalo, že lež má krátké nohy.  Žena sice o finanční hotovost opravdu přišla, důvodem ale byla ztráta hotovosti, ne zločin, kterému se policisté museli několik hodin věnovat.

Třetím ze zdokumentovaných případů bylo loupežné přepadení, ke kterému mělo dojít rovněž ve středu 26. listopadu. Tentokrát v Hostinném. Čtrnáctiletou oznamovatelku tam měl přepadnout neznámý pachatel a s nožem v ruce po ní prý požadoval vydání finanční hotovosti. Nakonec vyšlo najevo, že dívku pouze nevhodnými nadávkami obtěžovali dva opilci.

Z obětí pachatelem

Trutnovsko - Tři případy z konce listopadu, kdy si „pohádkáři" vymysleli loupežné přepadení, mohou mít dohru v podobě velmi vysokých peněžitých trestů. Každý, kdo by si chtěl podobným způsobem zajistit alibi pro svého zaměstnavatele, přítele, manžele či manželku, by si v prvé řadě měl rozmyslet, jestli není lepší „kápnout božskou". Popotahování po policejních služebnách a riziko vysokého finančního „ohodnocení" je totiž v takovém případě velmi krutým trestem za pár vět, kterým si chtěl člověk omluvit své selhání.

50 tisíc korun

Každý, kdo si podobný případ vymyslí, by si měl totiž uvědomit, že svým jednáním zaměstnává desítky policistů, kteří mohli v inkriminované době pracovat na objasňování aktuální majetkové či jiné trestné činnosti. Na druhou stranu, všichni tři listopadoví výtečníci jsou podezřelí ze spáchání přestupku. Za podání křivého vysvětlení může správní orgán obviněnému uložit pokutu až do výše padesát  tisíc korun," uvedl trutnovský policejní mluvčí Udo Ertner a pro úplnost nastínil, co je vlastně loupež.

„V paragrafu 173 trestního zákoníku je jasně uvedeno, že se jedná o zločin, při kterém pachatel proti jinému užije násilí nebo pohrůžky bezprostředního násilí v úmyslu zmocnit se cizí věci," informoval Udo Ertner s tím, že takové osobě může být soudem uložen trest odnětí svobody až na deset let.

Vysoký trest

„Patnáct let může soud uložit pachateli, který takovýmto činem způsobí škodu velkého rozsahu, tedy škodu nad pět milionů korun a na osmnáct let může soud poslat do vězení pachatele, který loupeží způsobí smrt," dodal mluvčí Udo Ertner.