Obžaloba mu klade za vinu, že v tuto noc vnikl do domu své exmanželky, pokusil se jej zapálit. O několik hodin později se měl nedaleko místa činu nožem pokusit zabít jejího přítele. Bodl ho do hrudníku, muž však naštěstí útok přežil. Jiráskovi hrozí až osmnáct let vězení.

Trestné výpravy 
z hlubin lesa

Obžalovaný muž sice soudu sdělil, že je ochoten vypovídat, avšak zmohl se jen na konstatování toho, že vše, co mu klade obžaloba za vinu, 
s největší pravděpodobností spáchal, ale kvůli množství vypitých piv si na podrobnosti nepamatuje.

Předseda senátu Luboš Sovák mu proto předestřel jeho policejní výpověď.

Na policii Jirásek uvedl, že je rozvedený, nezaměstnaný a většinu roku bydlí v lesích v okolí Heřmanova Městce. „Jen na zimu bydlím u rodičů, ale jakmile se oteplí, odcházím od nich do divočiny," řekl policii Jirásek. Dodal, že se již dříve léčil ze závislosti na alkoholu, avšak již delší dobu se alkoholu snaží vyhýbat. „Do hospody zajdu tak dvakrát až třikrát měsíčně. Na alkohol totiž nemám peníze, žiju jen ze sociálních dávek," uvedl muž a popsal události osudného dne. „Ráno jsem odešel od rodičů do Heřmanova Městce a šel jsem si do jedné restaurace vsadit. Při té příležitosti jsem si tam dal několik dvanáctek," řekl s tím, že v restauračním zařízení seděl zhruba pět hodin a piv si dal asi deset.

„Pak jsem odešel, avšak na cestu jsem si koupil ještě pet lahev s pivem, které jsem později vypil. Doma mi rodiče kvůli alkoholu začali nadávat. Tak jsem sklopil uši a šel jsem do lesa, kde jsem chvilku spal," nechal Jirásek zapsat do protokolu.

Po spánku se prý rozhodl, že navštíví svoji bývalou manželku a vyříká si s ní několik věcí. „Přišel jsem k domu, ale nikoho jsem neviděl. Rozkopl jsem okno a vešel dovnitř. Našel jsem tam hadr, zapálil jej a odhodil na zem. Pak jsem odešel do lesa a opět jsem usnul," uvedl obžalovaný a dodal, že když se probudil, tak se chtěl ze zvědavosti podívat, co jeho pyromanský pokus způsobil.

„Nevím, prostě jsem vytáhl nůž"

„Když jsem tam přišel, v domě se svítilo. Vydal jsem se proto na dvůr. Vtom se vedle mě objevil manželčin přítel. Nevím, co se pak stalo. Prostě jsem vytáhl nůž a bodl jsem ho. Pak jsem utekl do lesa a usnul jsem," řekl policii Jirásek. Dodal, že když se ráno probudil, měl divný pocit, že v noci asi udělal něco špatného.

„Vytáhl jsem nůž a zjistil jsem, že je na něm krev. Tak jsem ho vyhodil. A to jednak proto, abych nebyl s ničím spojovaný, ale také proto, že už byl tupý. Pak jsem odešel do hospody, kde jsem si objednal pivo. Když si pro mě přišla policie, měl jsem z poloviny vypité třetí," řekl Jirásek.

U soudu poté řekl, že svého jednání lituje a útok nožem vidí tak, že se asi lekl a instinktivně se chtěl bránit.